© Margo Tilborghs/Veerle Laurens

Rolstoelatleet Peter Genyn wint Vlaams Sportjuweel

Het Vlaams Sportjuweel is een onderscheiding die wordt toegekend door de Vlaamse Overheid aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijk prestatie leverde. Het Sportjuweel ging naar Peter Genyn die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie heeft geleverd.

Margo Tilborghs

Peter Genyn verdient het Sportjuweel omdat hij dit jaar maar liefst twee gouden medailles behaalde op de Paralympische Spelen in Rio. Hij vestigde twee paralympische records: een op de 100 meter sprint, en het andere op de 400 meter.

Gisteren reikte minister van Sport Philippe Muyters de Vlaamse Sportprijzen uit in de Brusselse The Dominican. Genyn leverde in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie. Dat is het minste wat je kan zeggen over wat hij presteerde. Peter Genyn maakte oneindig veel indruk.

Toen hij in 2013 het rolstoelrugby vaarwel moest zeggen, nam hij zich voor zijn conditie op peil te houden met ‘wheelen’. Dat is voor rolstoelatleten wat hardlopen is voor atleten zonder rolstoel. Hij slaagde er al snel in ruimschoots meer te doen dan alleen wat conditietraining: hij behaalde zilver op het EK in 2014 zowel op de 100 als op de 400 meter, en werd in 2015 wereldkampioen in beide afstanden. Met dit jaar een Europese titel op de 100 en de 400 meter op zak vertrok Peter Genyn daarom als favoriet naar de Paralympische Spelen in Rio, een rol die hij volledig waarmaakte. Hij wheelde de 100 meter in 21’15, en de 400 meter in 1’20”82. Dat was goed voor twee gouden medailles en twee Paralympische records. Peter Genyn nam eerder al deel aan de Paralympische Spelen, in Athene in 2004 en in Londen in 2012, maar deed dat toen als speler in de rolstoelrugbyploeg.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio