© Fons Duchateau

Vos maakt ommetje langs Rivierenhof

Dat er vossen leven in het Rivierenhof, bewees schepen van sociale zaken en inburgering Fons Duchateau (N-VA) met een foto op zijn Facebookpagina. Zondagochtend, tijdens zijn jogsessie, botste hij op een exemplaar.

evw

“Het is de allereerste keer dat me dit overkomt”, lacht Duchateau. “Dat er vossen zitten, weten we sinds het heengaan van de sierlijke Zwarte Liza.” De geliefde zwaan werd in september het hoekje om geholpen door een vos. “Maar zelf ben ik dus nog nooit eerder in de stad een vos tegengekomen. Deze merkte ik op in de buurt van het openluchttheater. Ik heb nog snel een foto kunnen nemen.”

Het afgelopen jaar werden er geregeld vossen in en rond de stad opgemerkt. Dat blijkt uit cijfers van Natuurpunt Antwerpen Stad. “Maar van het Rivierenhof hebben we nog maar weinig meldingen binnengekregen”, zegt Koen Van Keer, de woordvoerder van Natuurpunt. “Dit is dus zeker nuttig om te weten, want we baseren ons op de meldingen die we binnenkrijgen via onze website waarnemingen.be.”

Territoriaal, maar schuw

Om een vos te spotten hoef je overigens niet ver te gaan. “Wanneer je je op een kilometer buiten de Ring begeeft, heb je al kans om er een waar te nemen. Je hoeft echt niet ver te gaan om grotere populaties te zien. Maar het zijn wel territoriale dieren: ze dulden geen andere soortgenoten op hun terrein, waardoor je ze nooit met veel tezamen tegenkomt. Dat haalt meteen het argument van een overbevolking onderuit dat jagers soms bovenhalen om de dieren af te schieten.”

Heel af en toe waagt het dier zich aan een stedelijke verkenningstocht. “We hebben al op verschillende plaatsen binnen de Ring vossen zien binnenkomen. In het centrum van Antwerpen zijn dat eerder toevallige vondsten. Het gaat dan om dieren die op doortocht of op jacht zijn. Leven doen ze ergens anders.”

Het meeste kans om een vos op te merken, maak je volgens Van Keer wanneer het schemert, ’s avonds of ’s nachts. “Volwassen vossen kun je het hele jaar door tegenkomen. Zo lang er maar niet te veel mensen in de buurt zijn, want het zijn erg schuwe dieren.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio