Aantal verkeersdoden in België daalt, maar niet in Antwerpen

In de eerste negen maanden van dit jaar vielen er in ons land 12 procent minder doden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In Antwerpen is er echter geen grote daling, en het aantal letselongevallen stijgt zelfs in de provincie. Dat meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

“Nog nooit waren er minder letselongevallen en vielen er zo weinig doden op onze wegen”, meldt het BIVV in zijn Verkeersveiligheidsbarometer.

Het aantal doden ter plaatse daalde in alle gewesten van België. De grootste daling van het aantal dodelijke slachtoffers is er in Oost-Vlaanderen (- 14 doden) en Limburg (- 13 doden). In Antwerpen (- 2 doden) en Vlaams-Brabant (- 1 dode) is er ongeveer een status quo. In West-Vlaanderen is er een lichte stijging (+ 4 doden).

Het aantal letselongevallen vertoont een ander patroon. In West-Vlaanderen (- 3,4 pct) en Oost-Vlaanderen (- 2,8 pct) is er een lichte daling. In Vlaams-Brabant wijzigt er nauwelijks iets (+ 0,6 pct) terwijl er in Antwerpen (+ 4,8 pct) en Limburg (+ 2,0 pct) wel een stijging is van het aantal ongevallen waarbij iemand gewond raakte.

Voetgangers en fietsers

Het aantal letselongevallen steeg bij voetgangers (+ 1,6 pct), lichte vrachtwagens (+1,8 pct) en fietsers (+ 3,9 pct). Fietsongevallen namen vooral toe in Brussel (+ 18,2 pct ) en ook in Vlaanderen (+ 3,5 pct). Er wordt overigens al sinds 2004 een opmerkelijke stijging van het aantal fietsongevallen in Brussel opgetekend.

Bromfietsen

De meest opvallende gunstige tendens is de daling van het aantal letselongevallen met bromfietsen (- 6,5 pct). Nooit eerder waren er minder ongevallen met bromfietsen dan in de eerste 9 maanden van 2016.

“In de volgende maanden worden verschillende maatregelen van kracht die de resultaten nog moeten verbeteren”, zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in een commentaar. “Het gaat dan om de aanpak van recidivisten en de strijd tegen alcohol achter het stuur”.