© joris herregods

Geen milieuvergunning voor grondverwerkingsbedrijf langs kanaal

Minister veegt beroep van Bioterra van tafel

Grondverwerkingsbedrijf Bioterra krijgt van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) geen milieuvergunning voor een nieuwe vestiging in Ruisbroek (Puurs). Het bedrijf was bij de minister in beroep gegaan nadat de provincie de vergunning eerder ook al had geweigerd.

Patrick Poppe,

Bioterra, dat op het Zuidelijk Eiland in Bornem gevestigd is, wou verhuizen naar de kanaalzone in Ruisbroek. Na heel wat protest uit Ruisbroek, Boom en Niel botste het bedrijf op een njet van de provincie. Omdat Bioterra vond dat het wel degelijk recht had op een vergunning, ging het bij minister van Milieu Joke Schauvliege in beroep, maar ook daar ving het nu dus bot.

In Puurs is men opgetogen met de beslissing van de minister. “Ik moet zeggen dat we dit bijzonder goed nieuws vinden”, zegt de Puurse burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V). “Op de informatievergadering en uit de petitie en andere contacten met de omwonenden bleek al heel snel dat er geen draagvlak was voor de vestiging van Bioterra in Ruisbroek. Wij hebben dan ook een negatief advies gegeven, waarna de provincie hetzelfde deed. Ik denk dat de hele regio opgelucht is om te horen dat minister Schauvliege onze verzuchtingen en die van onze bevolking heeft gevolgd.”

Ook gedeputeerde voor Leefmilieu Rik Röttger (sp.a) reageerde gisteravond. “Ik denk dat er een duidelijk signaal is gegeven”, vindt hij. “Dat neemt wel niet weg dat het probleem ten gronde in de kanaalzone nog niet van de baan is. Iemand moet zich daar eens over buigen om de problematiek rond ruimtelijke ordening op te lossen. In principe is dit een zone voor zware industrie waar bedrijven onder bepaalde omstandigheden wel rechten hebben, maar zo dicht bij woonkernen kan dit eigenlijk niet meer.”

Hoe het nu verder moet met Bioterra is niet duidelijk. De directie van het bedrijf wenste gisteravond geen commentaar geven. Mogelijk houdt het bedrijf nu haar activiteiten op het Zuidelijk Eiland in Bornem. Daar heeft het nog een vergunning voor vijftien jaar.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio