© Photo News

België krijgt (eindelijk) professionele scheidsrechters

Na alle goede voornemens van de voorbije jaren en maanden is er nu eindelijk een concreet plan om de arbitrage in België professioneler te maken. En dat mag u letterlijk nemen: de eerste Belgische profscheidsrechter moet zo snel mogelijk zijn opwachting maken op onze velden.

Ludo Vandewalle

Het idee van de Pro League, de vereniging van Belgische profclubs, is te komen tot een groep van scheidsrechters die tussen hun 25ste en 55ste als prof kunnen fluiten op onze velden. Een aantal van de huidige refs - die nu nog een job hebben naast hun scheidsrechtersfunctie - zou in het systeem kunnen stappen maar de rekrutering zou vooral gebeuren bij jonge voetballers. Concreet wordt gedacht aan spelers die opgeleid zijn bij een van onze profclubs maar (net) niet goed genoeg zijn om het te maken als profvoetballer. Zij kunnen wedstrijdfases vanuit hun ervaring bij een topclub goed inschatten en kunnen mits een goeie omkadering snel omgeschoold worden tot scheidsrechters.

Ook die omkadering wordt geprofessionaliseerd. Scheidsrechtersbaas Johan Verbist, tot nu parttime in dienst, krijgt een voltijdse job en zal worden bijgestaan door een videoanalist, een fysiektrainer en een technische vakcoach. Voor die laatste functie is oud-topper Frank De Bleeckere de topkandidaat.

MEER OVER

MEER OVER VOETBAL