© Kris Hossey

Bart De Wever bezoekt kraaknet Seoel: “Hoe dóén jullie dat?”

Park Won-soon is de burgemeester van Seoel, een stad met tien miljoen inwoners. Antwerpen telt er iets meer dan een half miljoen. Toch werd burgemeester Bart De Wever (N-VA) maandagmorgen met veel egards ontvangen door zijn collega in het hypermoderne stadhuis van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Met verstomming keek de Antwerpse burgemeester naar het heel erg propere Seoel. “Hij wil mij zijn geheim niet geven”, grapte De Wever.

Dirk Hendrikx

Bart De Wever kwam in Seoel terug op de properheid van de straten die hem op de eerste dag al zo was opgevallen. “Hoe dóén jullie dat?”, vroeg hij met nauwelijks verborgen frustratie. “Dagelijks poetsploegen in toeristische wijken, boetes voor wie iets weggooit en statiegeld voor wie blikjes, bekertjes en plastic flessen terugbrengt naar de winkel. Onze inwoners tonen ook veel burgerzin”, zei Park Won-soon. “Maar is die burgerzin er spontaan of hebben jullie die op een of andere manier verkregen?”, drong De Wever aan. Daarop kwam geen duidelijk antwoord. “Hij wil mij zijn geheim niet geven”, grapte De Wever achteraf.

Op een seminarie in de namiddag had de Antwerpse burgemeester nog een geanimeerd gesprek met de Zuid-Koreaanse zakenman Oscar Song die slimme vuilnisbakken verkoopt: de bakken hebben een pletsysteem op zonnebatterijen. Zodra er een bepaalde hoeveelheid afval in zit – wat wordt gemeten door een ­sensor – wordt het afval geplet. Zo raakt er acht keer meer in. De sensoren geven ook door aan een centrale computer wanneer de vuilnisbak vol is, zodat overbodige ophaalrondes worden vermeden. “Een slimme vuilnisbak kost wel bijna 3.000 euro, maar je bespaart 80% op je operationele kosten”, zei Oscar Song.

Burgemeester van de mensen

Het hypermoderne stadhuis in Seoel is gebouwd in 2012 en wil met hangende tuinen, publieke loungeruimtes, een fairtradewinkel en verscheidene exposities zo open mogelijk zijn tegenover de inwoners. “Hij is echt zo iemand die een ‘burgemeester van de mensen’ wil zijn”, zei De Wever, zonder dat hij de vergelijking naar zichzelf verder uitwerkte. “Ik was ook onder de indruk van de eenvoud van zijn kantoor. Ik vroeg hem toen we weggingen of hij zich kandidaat zal stellen voor het presidentschap, maar daar ging hij niet op in.”

Ergens in het gesprek had Park Won-soon met minachting naar “de corrupte regering” verwezen. Hijzelf verwierf vroeger bekendheid als activist voor mensenrechten en sociale rechtvaardigheid.

De Wever vermeldde na het gesprek nog dat ook het Antwerpse stadhuis een publieke ruimte krijgt op de benedenverdieping bij de komende renovatie.

In de namiddag bracht de delegatie nog een bezoek aan het Songdo International Business District, een in enkele jaren tijd uit het niets gecreëerde zakenwijk met blinkende wolkenkrabbers, veel open ruimte en parken met waterpartijen, gelegen aan de kust op zestig kilometer van ­Seoel. Ongeveer heel de weg erheen wordt aan weerszijden afgezoomd door grijze flatgebouwen. De mooie landschappen die Zuid-Korea heeft, liggen duidelijk niet in deze regio. Songdo staat bekend als ‘smart city’, maar de uitleg daarover bleef vaag. De Wever keek niettemin met bewondering naar het hele, zo’n 37 miljard euro kostende project. “Maar in Sjanghai is het nog andere koek.”

Lees dinsdag het volledige artikel in Gazet van Antwerpen

© Kris Hossey

Exclusief voor abonnees