© Vier

Eerste finalist moet ‘De Slimste Mens’ verlaten

De komende twee weken wordt de finale van De Slimste Mens Ter Wereld gespeeld. Wie krijgt dit jaar het certificaat mee naar huis waarmee hij of zij zich een heel jaar lang De Slimste Mens ter Wereld mag noemen? Vanavond kwamen we erachter wie het in elk geval niet zal worden.

nkdr

Wie is de nieuwkomer?

Louis Talpe, de negende beste speler van dit seizoen, mocht na het vertrek van Thomas Buffel zijn gooi doen naar de titel van Slimste Mens ter Wereld. Tot groot genoegen van heel mannelijk schoon minnend Vlaanderen, of hoe Philippe Geubels het zo mooi wist te verwoorden in een van de vorige afleveringen: “Is dat applaus of zijn dat kletterende vagina’s?”

Wie zit er in de jury?

Marc-Marie Huijbregts en Pedro Elias zitten voor het eerst samen in de jury. Wanneer Erik de handicap van Pedro ter sprake brengt, ontaardt het gesprek al snel in een wedstrijdje “wie er al het meeste pijn gehad heeft in zijn leven”. Daaruit leerden we vooral dat er weinig is wat Marc-Marie niet zou doen voor een hamburger.

Flauwste mop van de jury?

Die staat op naam van Pedro Elias, die zijn visie op de vluchtelingencrisis deelt: “Met al die extra mensen in Europa, het is nu al zo moeilijk om aan tickets voor Tomorrowland te geraken.”

Daarnaast had Marc-Marie ook niet veel geduld voor de klaagzang van Jan Jaap over diens parkeergarage. De dynamiek tussen de twee werd ook op Twitter meermaals aangehaald als het beste aspect van deze aflevering.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe verliep de finale?

Met 396 seconden op de teller won Joris Hessels ook dit keer de aflevering. Het finalespel werd bijgevolg gespeeld door Louis Talpe (320 seconden) en Jan Jaap Van der Wal (327 seconden).

Met de eerste vraag over The Wizard of Oz geeft Louis drie goede antwoorden, maar Jan Jaap weet de twee andere te geven, waardoor het verschil relatief klein blijft. Bij de vraag over Kate Bush geeft Jan Jaap ook drie goede antwoorden, waarna de kandidaten gelijk kwamen te staan op 248 seconden.

In de volgende twee vragen blijft de stand ongeveer gelijk, maar bij de vraag over Klimt weet Jan Jaap voor het eerst een grote voorsprong uit te bouwen. Als Louis ook bij de vraag over leiders van de Sovjet Unie maar één goed antwoord weet te geven, bouwt Jan Jaap die voorsprong verder uit. Louis valt terug tot 13 seconden, tegen 133 voor Jan Jaap. Zijn vraag over de Duitse topsteden kan Louis niet meer redden, hij moet het afleggen tegen Jan Jaap.

Wie komt er morgen bij?

Kat Kerkhofs mag morgen de plaats van Louis Talpe innemen. Zij nam net als Talpe aan vier afleveringen deel, maar wist er daarvan wel twee te winnen, eentje meer dan Talpe.