Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© smb

Voetbal2de amateurklasse Hoogstraten - Eloy Smet scheurt voor derde seizoen op rij zijn kruisband

“Ik moet alles eens op een rijtje zetten”

Eloy Smet ziet voor het derde jaar op rij zijn seizoen vroegtijdig beëindigd worden met een afgescheurde kruisband. “Als blijkt dat mijn lichaam die pees niet aanneemt, dan ga ik een zware knoop moeten doorhakken”, aldus Smet.

Steven Rosiers

De 25-jarige rechtsachter kreeg vrijdag het gevreesde nieuws. “Er was mij al gezegd dat ik mij moest voorbereiden op het ergste, maar ergens hoop je nog dat het de meniscus is”, reageerde Smet, die de blessure een week eerder had opgelopen op training. “Ik denk dat er misschien nog twee minuten te trainen waren. Het gebeurde tijdens een wedstrijdvorm en ik voelde direct dat het niet goed was. De dag erna heb ik heel wat testen gedaan en de specialisten durfden bijna niet te zeggen dat ik weer voor het ergste moest vrezen. Er was ook geen discussie mogelijk, want mijn kruisband was opnieuw volledig afgescheurd.”

Smet was nochtans aan een straffe comeback bezig na twee eerdere kruisbandletsels. “Alles was perfect verlopen. David Bombeke zei dat het een van de beste knierevalidaties was die hij al had gezien. De chirurg ziet twee mogelijke redenen waarom het toch weer is fout gelopen. Ofwel heb ik heel veel pech gehad, ofwel neemt mijn lichaam die pees niet aan als een volwaardige pees. De komende weken gaan er wat onderzoeken gebeuren. Het is nu een beetje chaotisch en ik moet alles nog op een rijtje zetten.”

Sportieve toekomst

De voorbije week was mentaal bijzonder zwaar voor Smet. “Ik ben al doorverwezen naar sportpsycholoog Jef Brouwers en daar heb ik dinsdag een consultatie. Ik ben ook niet meer naar Hoogstraten gaan kijken, want ik had echt geen zin om duizend keer hetzelfde verhaal te vertellen. Ik ben ook nog niet gaan werken en zit zeker tot 1 januari thuis. Ik ben daar mentaal niet klaar voor en mijn werkgever begrijpt dat. Mijn vrienden proberen om me erbovenop te helpen en van mijn vriendin krijg ik ook heel veel steun. Met de feestdagen ga ik drie weken op vakantie om alles op een rijtje te zetten. Dat was niet gepland, maar ik heb familie in Tenerife en het is echt nodig om er even tussenuit te knijpen.”

Smet weet niet of hij nog een sportieve toekomst heeft. “Ik probeer er niet te veel aan te denken, maar dat is heel moeilijk. Het moet ook allemaal nog doordringen. Ik moet luisteren naar mijn eigen lichaam. Als blijkt dat mijn lichaam die pees niet aanneemt, dan ga ik een zware knoop moeten doorhakken. Op dat gebied word ik elke dag iets realistischer. Marc Noë heeft me een sms gestuurd dat ik de moed niet mag laten zakken en dat hij iemand kent die was teruggekomen na drie kruisbandletsels. Hij voetbalde nog altijd, maar wel op een lager niveau.”