Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

VoetbalProximus LeagueLIERSE - Dodo Elgabas neemt één week na uitschuiver tegen Antwerp schitterende revanche

“Een schot van alles of niks”

Met een schitterende volley was Dodo Elgabas samen met de onklopbare doelman Mike Vanhamel de hoofdverantwoordelijke voor de gevleide 0-1 uitzege van Lierse op bezoek bij Cercle Brugge. De gedroomde revanche voor de Egyptenaar.

kurt guldentops

We gaan terug naar juni 1988. De finale van het EK in Duitsland tussen Nederland en Rusland. Met een prachtige volley vanuit een onmogelijke hoek doet Marco Van Basten duizenden monden openvallen van bewondering en schenkt Oranje de Europese titel. Zaterdag lukte Dodo Elgabas zowat een kopie van de wereldgoal van de Nederlander. Zeven minuten voor tijd ging de minzame Egyptenaar voluit zijn kans en katapulteerde het leer van aan de doellijn staalhard en hoog voorbij een kansloze Lentz in de verste hoek.

Zo maakte Elgabas het werk af van zijn doelman Mike Vanhamel, die Lierse in de tachtig minuten die voorafgingen meermaals overeind had gehouden. Zo was de hold-up van Lierse in het Jan Breydelstadion compleet.

“Zonder enige twijfel was dit één van de mooiste doelpunten die ik scoorde”, blikt de Egyptenaar met een reusachtige grijns terug. “Een heel moeilijke goal, ja. Ik nam de bal aan en besloot vanuit een scherpe hoek mijn kans te gaan. Het was alles of niks, maar ik vond het het risico waard. De ontlading was heel groot. We zaten totaal niet in de match, maar kregen plots wel de drie punten binnen bereik. Dat deed deugd.”

Voor Dodo Elgabas was het de tweede week op rij dat hij de weg naar de netten vond. Het lukte hem eerder tegen Antwerp, maar de 2-1 die hij scoorde bleef nazinderen. “Nu kon ik niet de tribune induiken richting fans, want ze zaten te hoog. Ach, er is veel gezegd en geschreven over die partij en de waanzinnige slotfase in het bijzonder. Voor mij was dit de beste manier om die vreemde vrijdagavond op het Lisp door te spoelen.”

Iets wat zijn coach Eric Van Meir wat graag aanhoorde. Van Meir was erg opgezet dat uitgerekend Elgabas Lierse naar de zege had geknald in Brugge. “Deze driepunter dragen we aan hem op. Hij kreeg heel wat negatieve reacties voor de manier waarop hij na de 2-1 tegen Antwerp uit de bol ging. Wat overdreven, denk ik. Het was in het heetst van de strijd. Het is fantastisch dat uitgerekend hij ons samen met Mike Vanhamel naar de zege heeft geleid in Brugge. Dodo was bij Wadi Degla een basisspeler en moet nu vaak leven van invalbeurten. Hij pakt het schitterend op en gaf een heel fraai antwoord.”