© Ketnet

Deze vijf nominaties maken kans op het ‘Kinderwoord van het Jaar’

In navolging van Het Woord van het Jaar, een initiatief van Van Dale, gaat Ketnet voor de zesde keer op zoek naar Het Kinderwoord van het Jaar. Uit de shortlist die vanavond bekendgemaakt werd, blijkt dat de taal van onze kinderen vooral beïnvloed wordt door het Engels, al is dat nauwelijks verrassend.

nkdr

Als volwassenen een woord van het jaar mogen kiezen, dan mogen kinderen dat ook, zo dachten ze bij Ketnet. De shortlist werd vanavond bekendgemaakt in Karrewiet, en jongeren kunnen op de website van Ketnet nu stemmen op de volgende vijf genomineerde woorden.

bestie: beste vriend/vriendin

bottleflip: een populaire handigheid met een waterflesje dat voor een derde gevuld is en dat je via een salto toch rechtop laat neerkomen

dab: een dansmove afkomstig uit de hiphop die door veel kinderen én volwassenen wordt gebruikt, vaak als een soort juichbeweging; de neus wordt naar de binnenkant van de gebogen arm gebracht, terwijl de andere arm zijdelings omhoog wordt gestrekt.

nice: leuk, cool, tof

prank: een grap, iemand beetnemen

Vorig jaar kreeg het woord beire, wat cool, geweldig of fantastisch betekent, die titel. De jaren daarvoor ging het om OMG, yolo, kingsize en boeieeeuh.

Ondertussen is ook Van Dale naarstig op zoek naar het nieuwe woord van het jaar. Op hun websitekan je stemmen op woorden als betonstop, pokémonterreur, brexodus en nog 32 andere woorden die in hun categorie (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek) kans maken op de titel van Woord van het Jaar 2016.