© BELGA

Betogers bekogelen Francken met drank en schoenen

Enkele tientallen mensen hebben maandagavond betoogd voor het hotel van Charleroi Airport, waar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken gastspreker was op een evenement van de plaatselijke MR. De betogers pikken het beleid van Francken inzake het visumdossier van het Syrische gezin uit Aleppo niet. De staatssecretaris kreeg, volgens RTL, bij aankomst schoenen naar zijn hoofd geslingerd.

blg

Francken is maandagavond uitgenodigd door de MR-afdeling van Charleroi en Thuin om er te spreken over het migratiebeleid van de regering-Michel.

Volgens de Franstalige nieuwszender RTL Info werd Francken bij aankomst aan de luchthaven van Charleroi, gelegen in de gemeente Gosselies, bekogeld met drank en schoenen.

Théo Francken a été hué lors d'une conférence à Gosselies

De betogers, voornamelijk vakbondslieden, hadden zich voor de ingang van het gebouw verzameld en dragen pancartes met zich mee waarop onder meer staat: “Een visum voor Francken”. Een deel van de betogers slaagde erin om de ingang van het gebouw binnen te geraken. Maar een grote veiligheidsmacht kon voorkomen dat ze tot de conferentiezaal konden doordringen.

Na het incident sprak hij de zaal toe. Een rechter mag dergelijke beslissing niet in de plaats van de regering nemen, herhaalde hij. Waar de gemoederen gekalmeerd waren na aanvang van zijn uiteenzetting, liep de temperatuur in de zaal toen opnieuw op.

Verschillende aanwezigen haalden hun pancarten boven en scandeerden "Francken buiten", waarop ze de zaal verlieten. In deze de beslissing van de rechter volgen, "zou een brug te ver zijn" voor Francken, waarbij hij erop wees dat dat er 60 miljoen vluchtelingen zijn in de wereld.

Voorts vroeg Francken onder meer bijkomende plaatsen in de gesloten centra, waar het aantal plaatsen na het aantreden van de regering al opgetrokken werd van 400 naar 600.