Vanaf midden 2018 fietsroute tussen IJzerlaan en binnenstad

Fietsers zullen vanaf midden 2018 een comfortabele fietsroute hebben tussen de fietsbrug aan de IJzerlaan en de Antwerpse binnenstad. In de meeste gevallen zal dit via een fietsstraat zijn.

svw

De fietsbrug over het Albertkanaal zal een belangrijke schakel vormen voor de fietsers uit Brasschaat, Essen en Herentals. “Via een aaneenschakeling van passende fietsvoorzieningen kan men vanuit de Samberstraat via Park Spoor-Noord en de Lange Dijkstraat doorfietsen naar de Gemeentestraat”, zegt Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). “Dit is een van de drie ‘rode lopers’, naast de toekomstige fietsstraat die parallel loopt aan de Turnhoutsebaan in Borgerhout en het verlengde van de fietsostrade vanuit Mechelen.”

Van de IJzerlaanbrug rijden de fietsers via Samberstraat, Damplein, Park Spoor-Noord, Lange Dijkstraat, Sint-Jansplein, Rotterdam-, Van Stralen-, Pijl- en Van Arteveldestraat. De meeste straten worden een fietsstraat.

“In zo’n straat hebben de fietsers voorrang en mogen wagens niet voorbijsteken”, zegt Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA). “In de Rotterdamstraat was dit niet mogelijk omdat daar bussen van De Lijn rijden.”

De Lange Dijkstraat wordt in juni 2017 heraangelegd tot fietsstraat. Ook de andere straten worden rond die periode aangepakt. Deze fietsas is dan midden 2018 klaar.

Er loopt ondertussen een onderzoek naar brede fietsstroken in de Lange Nieuwstraat en de Sint-Jacobsmarkt.

“Zo creëren we een alternatieve fietsroute voor de Meir naar de binnenstad”, zegt Cordy.

© Stad Antwerpen

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio