De Lijn-chauffeurs trekken aan alarmbel: "Mensonwaardig en onveilig"

De Antwerpse tram- en buschauffeurs van De Lijn zijn niet te spreken over de gang van zaken bij het vervoersbedrijf. Zo melden de vakbonden aan ATV dat de werkdruk op het personeel niet verminderd is.

bap

"Mensen die nu nog verlof vragen dat niet voorzien was in de jaarplanning, kunnen geen verlof meer nemen", zegt Freddy De Wilder van ACV. Ook een chauffeur die anoniem getuigt aan ATV, trekt aan de alarmbel. "Wij als werknemers zijn de leugens en onmenselijke werkomstandigheden meer dan beu. Ze hadden een heel gemotiveerd team dat hun job heel graag deed, dat zie je alleen al aan de dienstjaren van sommige collega's. Nu slaat iedereen op de vlucht omdat het mensonwaardig en onveilig is geworden."

Als een werknemer een dringende afspraak heeft, wordt hij of zij geadviseerd om zich ziek te melden. "Dat zou niet mogen gebeuren", meent De Wilder. "In de praktijk zou je in de eerste plaats kunnen ruilen met een collega. Als er echt geen oplossing wordt gevonden, zegt men inderdaad dat je je beter ziek meldt aangezien verlof nemen niet kan."

"De chauffeur is de dader"

De anonieme chauffeur vertelt verder dat ze op hun tandvlees zitten. "Diensten die wegvallen door personeelstekort, of een tekort aan bussen. Geloof me, soms moeten mensen bijna een uur wachten op de volgende bus. Die dan nokvol zit en waar een heel gespannen sfeer hangt. Want de chauffeur is de dader, wij zijn het eerste aanspreekpunt."

Het aantal reservechauffeurs is ingekrompen en op de rij-opleiding werd bespaard. Zo kunnen er te weinig nieuwe chauffeurs aangeworven worden, klinkt het bij De Wilder. "Wij zijn ongerust naar de toekomst toe. Momenteel is er een capaciteit van 60 á 65 opleiding op jaarbasis voor tramchauffeurs, terwijl we naar eind volgend jaar honderd chauffeurs nodig hebben."

De Lijn gaat overwegen om vanuit andere regio's rij-instructeurs in te schakelen in Antwerpen. Er zijn 300 buschauffeurs nodig, waar men privémaatschappijen inzet om ze op te leiden.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio