© BELGA

Peter Genyn wordt als tweede paralympiër bekroond met Vlaams Sportjuweel

Rolstoelsprinter Peter Genyn heeft maandagavond het Vlaamse Sportjuweel ontvangen, een prijs van de Vlaamse Gemeenschap die wordt toegekend aan een Vlaamse sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsloot. Genyn won afgelopen zomer op de Paralympische Spelen in Rio twee gouden medailles.

Genyn pakte in Rio goud op de 100 meter sprint, het absolute koninginnennummer, en de 400 meter sprint. Op beide afstanden vestigde hij ook een nieuw paralympisch record. Genyn brak op zestienjarige leeftijd zijn nek na een duik in ondiep water. Sindsdien zit hij in een rolstoel. Na een eerdere carrière in het rolstoelrugby stortte hij zich sinds 2014 (met succes) op de rolstoelsprint. Op de erelijst van het Vlaams Sportjuweel volgt Genyn taekwondoka Jaouad Achab op. Genyn is na Gino De Keersmaeker (2004) nog maar de tweede paralympiër die deze eer te beurt valt.

De Vlaamse Prijs voor Sportverdienste, toegekend aan een persoon of aan een organisatie die zich op een bijzondere manier heeft ingezet voor de sport in Vlaanderen, ging naar Frans Van den Wyngaert, directeur van de topsportschool in Wilrijk. De gewezen voetbalscheidsrechter zette zich decennialang in voor de totaalontwikkeling van jonge sporttalenten, met oog voor hun sport en hun studies. Vorig jaar viel die eer te beurt aan Walter Planckaert en Christophe Sercu, voor hun wielerproject Topsport Vlaanderen.

De Vlaamse Sportprijzen kunnen maar één keer in een sportcarrière behaald worden.