Syrische familie wijst visum in Libanon af

Foto: Photo News

Syrische familie wijst visum in Libanon af

Print

Premier Charles Michel stelt voor dat de Syrische familie die al wekenlang voor een Belgische visum procedeert een diplomatiek visum aanvraagt in hun buurland Libanon. Daar zouden ze door bemiddeling van de Belgische overheid “een goede kans” op opvang hebben. De familie zelf wijst het voorstel echter af.

Er zijn het voorbije weekend al diplomatieke contacten geweest tussen de Libanese en de Belgische overheid, zo is bevestigd aan onze redactie. Als het gezin zou beslissen om in Libanon een humanitair visum aan te vragen, dan zou het “een goede kans” hebben om dat ook effectief te krijgen, zo klinkt het. Van een formele toezegging is er echter nog geen sprake: het gezin moet eerst een visum voor Libanon aanvragen, en dan moet de Libanese overheid zelf beslissen over het toewijzen.

De advocaten van het kabinet van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken willen de familie nu laten weten dat ze opvang zouden kunnen krijgen in hun buurland. Ze gaan dat doen in een brief, waarin ze ook duidelijk maken dat hun aanvraag voor een Belgisch visum kansloos is.

Mieke Van den Broeck, de advocate van het gezin, laat maandagavond aan VTM Nieuws alvast weten dat ze niet ingaat op het voorstel van de premier. “De situatie in Libanon is slecht en zelfs onmenselijk. Vluchtelingen worden daar gediscrimineerd. De familie zal in een onvriendelijk land op straat terechtkomen”, klinkt het. “We gaan niet aflaten tot er een visum is voor België.”

Deurwaarder

De advocaten van de familie lieten eerder vandaag weten dat ze bereid waren te praten over een laissez-passer of een visum lang verblijf, en zo de discussie te ontmantelen. Als de regering daar niet mee zou instemmen, dan zou er dinsdag alsnog een deurwaarder naar het kabinet-Francken zou afzakken om de opgelegde dwangsom te incasseren.

De rechtbank legde Theo Francken een dwangsom op van 4.000 euro zolang hij weigert om een humanitair visum aan een Syrisch gezin te geven. Francken is niet van plan om te betalen en zegt nu al naar de beslagrechter te zullen trekken als de deurwaarder beslag wil leggen op goederen in zijn kabinet.

Nu in het nieuws