© Photo News

Internationale Judofederatie stelt nieuwe (spectaculairdere) regels voor, yuko verdwijnt

De Internationale Judofederatie (IJF) heeft bekendgemaakt dat het vanaf 2017 enkele nieuwe regels zal hanteren, in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Bedoeling is de sport spectaculairder en aantrekkelijker te maken voor een groot publiek.

De gevechten zullen voortaan vier minuten duren bij zowel de mannen als de vrouwen. Dat wil zeggen dat de partij bij de mannen (nu vijf minuten) één minuut minder lang zal duren. Een judoka verliest voortaan de partij na drie bestraffingen. Voorheen waren er dat vier. Daarnaast zal de yuko verdwijnen. Alle scores die vroeger een yuko opleverden, zullen nu gewaardeerd worden met een waza-ari. Waza-ari’s zullen in de toekomst ook niet meer opgeteld worden. Twee waza-ari’s zijn dus niet langer het equivalent van één ippon. Met deze maatregel wil het IJF een ippon belangrijker maken.

Een testperiode wordt ingelast van februari 2017 tot september 2017, tot de wereldkampioenschappen in Boedapest (28 augustus-3 september 2017). De Grand Slam in Parijs (11-12 februari 2017) zal het eerste toernooi zijn met deze regels.

Het IJF heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voorgesteld een nieuwe (team)competitie in het leven te roepen op de volgende Spelen. De competitie zou bestaan uit gemengde teams met drie vrouwen (-57 kg, -70 kg, +70 kg) en drie mannen (-73kg, -90kg, +90kg).

Ook de punten voor de wereldranglijst zullen in de toekomst hervormd worden. Het IJF zal daarover snel een voorstel lanceren.