© EPA

© rr

© rr

© rr

© rr

© rr

1 / 6
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Samenwerking grote rederijen goed nieuws voor Antwerpen

Uitgerekend tijdens de economische missie van de stad Antwerpen naar Zuid-Korea en China kwam er goed nieuws voor de haven, al is er geen oorzakelijk verband.

dh

Maandag heeft de Koreaanse rederij Hyundai Merchant Marine (HMM) een strategische alliantie aangekondigd met 2M, het samenwerkingsverband waarin de grote rederijen MSC en Maersk al enige tijd opereren. De alliantie lijkt een kans voor de haven van Antwerpen om meer containertrafiek vanuit de Aziatische havens naar hier te halen.

Antwerpen staat sterk in Noord- en Zuid-Amerika en Afrika, maar in Azië is Rotterdam de grotere concurrent, of, met andere woorden, vaak de eerste haven die de grote vrachtschepen aandoen tijdens hun ‘loops’ rond de wereld. HMM is in Azië met meer dan 150 containerschepen een respectabele speler. “Dit kan op termijn zeker leiden tot meer containertrafiek naar Antwerpen, maar de bevestiging daarvan zullen we pas over enkele maanden krijgen”, zei nieuwe havenbaas Jacques Vandermeiren, deelnemer van de missie in Seoel.

Burgemeester Bart De Wever had samen met Vandermeiren door een gelukkig toeval een ontmoeting met C.K. Yoo, de voorzitter van Hyundai Merchant Marine, vlak na de bekendmaking van de samenwerking. De Koreaanse zakenman liet zich naar verluidt positief uit over Antwerpen, al kon hij in die omstandigheden natuurlijk moeilijk anders.