Wijnkenner test alcoholvrije Smaakmaekers van Broosend Hof

Wijnkenner test alcoholvrije Smaakmaekers van Broosend Hof

Foto: Joren De Weerdt

Oud-Turnhout - December is niet alleen de maand van de familiefeesten en vijfgangendiners, maar ook van de bob-controles en de opgeblazen magen. Dan maar geen alcohol meer tijdens etentjes? In restaurant Broosend Hof in Oud-Turnhout hoeft dat geen straf te zijn. De uitbaters hebben een assortiment aangepaste sapjes uitgewerkt. CittA ging die Smaakmaekers testen met wijnkenner Frank Van Hees uit Arendonk.

Hun restaurant ligt wat afgelegen, in de bosrijke buitenwijken van Oud-Turnhout, maar Koen en Sandra Janssens van Broosend Hof mogen zich pioniers noemen. Of kent u veel andere ­Kempense restaurants waar u een volledig arrangement aangepaste biosapjes op het menu krijgt?

Enkele jaren geleden kwamen Koen en ­Sandra tot de conclusie dat er iets ontbrak op hun kaart, voor al die klanten met autosleutels in de broekzak. “Rijden onder invloed wordt ­sociaal steeds ­minder aanvaard”, zegt Sandra. “De bob-­controles worden jaar na jaar opgevoerd en ­vinden ook plaats in de buurt van de betere ­restaurants. Daarnaast heerst er een gezondheidshype en zeggen ­experts dat we best wat minder alcohol drinken. Wij ­proberen daar op in te spelen. We willen de bob, de gezondheidsfreak en de lijnende dame of heer in het gezelschap dezelfde beleving bieden als de klant die geniet van aan­gepaste wijnen of bieren. Wie een hele avond ­water of fruitsap moet drinken, voelt zich toch ­altijd een beetje de sigaar.”

Maar smaken die sapjes even goed bij een traag gegaard stukje everzwijn als een kuip Kasteelbier of een topwijn uit Piëmonte? Zijn ze niet te zoet? En voel je je achteraf minder vol? Voor dit staaltje loodzware onderzoeksjournalistiek zag CittA zich genoodzaakt om de beentjes onder ­tafel te schuiven voor een lunchmenu, samen met gastronoom Frank Van Hees. Frank is lid van de Vlaamse ­Wijngilde, vijftien jaar bestuurslid van de ­Italiaanse wijnclub Amici, hij volgde kookles bij Viki ­Geunes van toprestaurant ’t Zilte en tafelt ­geregeld in ­Belgische sterrenzaken.

Frank is van oordeel dat elk zichzelf respecterend restaurant “iets extra” op de kaart moet hebben voor wie geen alcohol drinkt. “Want in veel zaken laat het personeel je links liggen als je geen wijn bestelt, en dan mis je de helft van de restaurant­beleving”, zegt hij.

Lees het oordeel van Frank dit weekend in CittA Kempen, gratis bij Gazet van Antwerpen.

MEEST RECENT

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio