© BELGA

Advocate bevestigt: dinsdag eerste bevel tot betalen 20.000 euro als visum uitblijft

Advocate Mieke Van den Broeck bevestigt het. Indien het Syrische gezin in Aleppo dat zij vertegenwoordigt maandag geen visum krijgt, laat ze dinsdag een bevel tot het betalen van 20.000 euro door een deurwaarder betekenen aan staatssecretaris Theo Francken. Ze zegt ook dat het appartement van het gezin zondag onder vuur genomen is en verhoogt de druk op premier Charles Michel om het gezin een uitweg te bieden.

“Gisteren om 11h00 werd het appartement waar onze cliënten zich bevonden onder vuur genomen. Gelukkig werden zij niet gewond. Dit incident verhoogt de dringendheid en de uitzonderlijke situatie en verhoogt de noodzaak tot het vinden van een oplossing”, luidt het in een persbericht. “Gezien de houding van de staatssecretaris Theo Francken, die blijft weigeren om de verschillende arresten te respecteren, vragen wij dat de eerste minister Michel het dossier in handen neemt en een visum aflevert.”

Eigenlijk maakt het voor de familie en hun advocaten niet uit welk document ze krijgen, als ze België maar binnen mogen. “We stellen de premier voor om zelf eender welke wettelijke basis te kiezen opdat het gezin kan overkomen”, aldus advocaat Olivier Stein. “Het toekennen van een laissez-passer komt toe aan Buitenlandse Zaken en niet aan de Dienst Vreemdelingenzaken.” Het document zou dus afgeleverd kunnen worden zonder Francken rechtstreeks te betrekken.

Eerder had zijn collega Mieke Van den Broeck er al aan herinnerd dat een dwangsom een sanctie is en geen schadevergoeding. Op dit moment staat de teller al op 20.000 euro, maar het gezin wil dat geld niet en zal het aan een goed doel geven, aldus Van den Broeck. Haar cliënten wensen slechts “te ontsnappen aan de oorlog en wensen hun kinderen in veiligheid te brengen”.

Premier Charles Michel en staatssecretaris Francken hebben nog geen formeel voorstel ontvangen, zo luidt het op hun kabinetten. Voorlopig reageren ze dan ook niet op de vraag van de advocaten om de piste van het humanitaire visum te verlaten en een ander doorgangsbewijs aan te bieden.