© njam!

Bekende chefs geven tips voor eindejaar

"Kook de helft van wat je normaal zou koken"

Wat doen bekende chefs tijdens de feestdagen en wat zetten ze op tafel? Wij schotelden zes chefs onze eindejaarsvraagjes voor. Bart Desmidt, chef van het tweesterrenrestaurant Bartholomeus in Heist, bijt de spits af. Nog meer tips van Bart krijg je maandagavond in het nieuwe programma 'Het Perfecte Feestmenu' op zender njam!, waar hij toont hoe je zelf een lekker en haalbaar driegangenmenu in elkaar steekt.

tib

Hoe breng je zelf eindejaar door?

“Ik ga met mijn vrouw en mijn zoon veertien dagen naar de bergen. Mijn zoon Arnaud skiet en snowboardt graag en wij maken er wandelingen. Het wordt rustig en gezellig. Vroeger hielden we het restaurant open, maar dat doen we nu al zeven jaar niet meer. Het was altijd een hectische periode waarin ik mezelf afsloot, ik wilde opnieuw de periode van de feestdagen zelf ervaren.”

Wat zet je zelf het liefst op tafel?

“Hele lekkere producten, heel simpel klaargemaakt. Een aardappel met kaviaar bijvoorbeeld, of een lekker stukje vlees met frietjes en een salade of een pasta met truffel. Het is vooral belangrijk dat je met superproducten werkt en dat je iets speciaals maakt, dat iedereen graag lust en waar je naar kan uitkijken. Het moet niet veel zijn en je moet je niet overeten. Gewoon gezellig samenzijn met familie en vrienden die allemaal potjes doorgeven aan tafel, daar draait het om.”

Wat was je culinaire hoogtepunt van 2016?

“Ik mag elke dag met hele mooie producten werken en daar mijn eigen ding mee doen, dat is een hoogtepunt op zich”.

Waarvan hoop je dat niemand het je voorschotelt?

“Scampi heb ik liever niet. Ze hebben weinig smaak en ik stel me vragen bij de manier waarop ze gekweekt worden. Mensen die biologische groenten willen maar er dan scampi bij eten, dat begrijp ik niet.”

Heb je een maaltijd waarmee je altijd scoort?

“Ik maak verschillende dingen graag, dat kan een stoofschotel zijn, of iets met kip of een lekker stukje vis. De kwaliteit van je producten is het belangrijkst, als die goed is, kan er weinig mislopen”.

Heb je een ultieme tip voor mensen die zelf koken met eindejaar?

“Kook de helft van wat je normaal zou koken. De bedoeling is 'samen zijn', niet twee dagen koken en de dag na het feest nog een bomvolle frigo hebben. Eet iets wat je normaal niet eet, kies voor een super product en geniet ervan. Of maak iets dat je heel goed kan, zodat je geen stress hebt. Niemand moet zich bewijzen”.

Het Perfecte Feestmenu met Bart Desmidt bekijk je 12 december op njam! om 17u45, 20u35 en 22u55. Op het menu: noordzeekrab met avocado, een stoofpotje van vis en een soufflé van chartreuse.

Morgen is het de beurt aan Piet Huysentruyt

MEER OVER Eten & Drinken