© Kris Hossey

Bart De Wever krijgt eervolle ontvangst bij burgemeester van Seoel

Bart De Wever werd maandag met veel respect en vertoon ontvangen in het hypermoderne stadhuis van Seoel, hoofdstad van Zuid-Korea met tien miljoen inwoners. Gespreksonderwerpen: het samenleven in een grote stad, én de properheid op straat.

Dirk Hendrikx

Burgemeester Park Won-soon gaf in een gesprek van een halfuur inzage in zijn stedelijk beleid. “Ik had uren kunnen praten met die man over hoe zij de dingen aanpakken”, zei De Wever achteraf. Al bleef hij toch ook op zijn honger zitten.

Park Won-Soon uitte de hoop dat Antwerpen Seoel zou kunnen inspireren om in het verre Azië uit te groeien tot een internationaal centrum voor design, mode en juwelenontwerp. De Wever probeerde zijn collega op meer directe wijze bruikbare informatie te ontlokken. Of zij ook te maken hadden met spanningen tussen gemeenschappen? “We hebben 400.000 mensen van vreemde afkomst in de stad en willen een open, echt geglobaliseerde stad zijn”, antwoordde Park Won-Soon.

De Vlaams-Koreaanse tolk die meereist met de Antwerpse delegatie op handelsmissie gaf naderhand een genuanceerder beeld. Volgens haar telt de stad verschillende districten met meerderheden van migranten, vooral uit landen als Pakistan en Sri Lanka, die het werk doen dat ‘Dirty, Dangerous en Difficult’ is, vuil, gevaarlijk en lastig.

Bart De Wever kwam ook terug op de properheid van de straten in Seoel die hem op de eerste dag al zo was opgevallen. “Hoe dóen jullie dat”, vroeg hij met nauwelijks verborgen frustratie. “Dagelijks poetsploegen in toeristische wijken, boetes voor wie iets weggooit en statiegeld voor wie blikjes, bekertjes en plastic flessen terugbrengt naar de winkel. Onze inwoners tonen ook veel burgerzin”, zei Park Won-Soon.

In de namiddag brengt de delegatie nog een bezoek aan het Songdo International Business District, een in enkele jaren tijd uit het niets gecreëerde zakenwijk.

Lees de hele reportage dinsdag in Gazet van Antwerpen

© Kris Hossey

MEER OVER Met De Wever naar china

Exclusief voor abonnees