© BELGA

Vlaams minister Weyts haalt opnieuw uit naar “blokkeringsfederalisme”

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) haalt opnieuw uit naar zijn federale evenknie François Bellot (MR) en diens “blokkeringsfederalisme”. Enkele maanden geleden kwam het al eens tot openlijke kritiek. Maandag borrelde het ongenoegen van Weyts weer op. Eerst in Het Laatste Nieuws, nadien ook nog eens in een officieel persbericht.

Kern van de zaak is de wachttijd van drie jaar voor kandidaat-chauffeurs van wie het voorlopig rijbewijs verviel. Weyts heeft alles klaar om die af te schaffen, de nieuwe regeling verschijnt eerstdaags in het Staatsblad. Maar Bellot trekt naar de Raad van State omdat het om een federale bevoegdheid zou gaan.

“Er lopen al zeven gerechterlijke procedures”

“Blokkeringsfederalisme”, foetert Weyts. “We zijn het intussen wel gewoon dat minister Bellot de Vlaamse regering voor de Raad van State sleept omwille van vermeende bevoegdheidsoverschrijdingen. Er lopen op dit moment al zeven verschillende procedures”, aldus de Vlaams-nationalist.

Weyts hekelt dat Bellot in dit geval bovendien “nog een stap verder” gaat, door de afschaffing “onmogelijk te maken op het terrein”. “De steden en gemeenten hebben immers het (federale) informaticasysteem Mercurius nodig om een nieuw voorlopig rijbewijs uit te kunnen vaardigen. Bellot weigert nu pertinent om Mercurius aan te passen.” Voor de Vlaamse N-VA-minister - wiens partij federaal mee bestuurt met de MR van Bellot - gaat het om “politieke ongehoorzaamheid”.

“Als Vlaanderen zo doet, kunnen we niet anders”

© BELGA

Federaal minister Bellot kaatst de bal echter gewoon terug. “Na een staatshervorming zijn er altijd wel wat onduidelijkheden over wie nu bevoegd is. Normaal probeer je dan samen tot een oplossing te komen, maar als Vlaanderen het niet nodig vindt ons te raadplegen, kunnen we niet anders dan naar de Raad van State trekken. Zo werkt dat in een rechtstaat, moet meneer Weyts beseffen”, klonk het maandagochtend al in Het Laatste Nieuws.

Eind september kwam het ook al eens tot een publieke botsing tussen Weyts en Bellot, ook toen rond de rijbewijzen en de interpretatie van de zesde staatshervorming. En ook toen hekelde Weyts dat hij met Bellots opgestapte voorgangster Jaqueline Galant wel tot afspraken kon komen. Hij is nu van plan de kwestie van de wachttijden bij een vervallen rijbewijs te laten agenderen op het Overlegcomité, waarin de verschillende regeringen van het land rond de tafel gaan.