© REUTERS

Meer dan honderd Koerdische politici gearresteerd na dubbele aanslag in Istanbul

In heel Turkije zijn maandagmorgen vroeg meer dan honderd mensen gearresteerd bij politieraids tegen leden van de pro-Koerdische partij Democratische Volkspartij (HDP), zo heeft het staatspersbureau Anadolu bericht.

Onder de 118 arrestanten waren er meerdere functionarissen in gemeentediensten. Er waren 17 arrestaties in de hoofdstad Ankara, 20 in Istanboel. Verder waren er raids in Adana, Manisa en Mersin.

Onder de beschuldigingen tegen hen was er het verspreiden van propaganda ten gunste van de verboden Koerdische Arbeidspartij PKK, of lidmaatschap van die partij.

Sinds de mislukte coup van 15 juli viseert het Turkse regime de HDP door meedere nationale leiders en plaatselijke functionarissen te arresteren. Niettemin heeft de HDP duidelijk geen uitstaans met de mislukte coup terwijl de partijleiders erop hameren geen banden met de PKK te hebben.

39 doden bij nieuwe aanslag

De arrestaties komen er ook na de dubbele aanslag in Istanbul in het weekeinde waarbij volgens een nieuwe balans 39 mensen zijn omgekomen. De radicale Koerdische organisatie Valken van de Vrijheid van Koerdistan heeft daarvoor de verantwoordelijkheid opgeëist.