© Photo News

Test-Aankoop stelt bank in gebreke voor “illegale” verhoging van dossierkosten voor woonkrediet

“De beslissing van BNP Paribas Fortis om de dossierkosten voor de herfinanciering van hypothecaire leningen te verhogen is illegaal”. Dat meent consumentenorganisatie Test-Aankoop, die de bank in gebreke heeft gesteld en 15 dagen de geeft tijd om zich te schikken naar de wetgeving.

BNP Paribas Fortis heeft de dossierkosten voor zijn woonkredieten op 1 september fors opgetrokken. Voor nieuwe dossiers wordt sindsdien 500 euro aangerekend, in plaats van 350 euro. De kostprijs van de herfinanciering van een oude lening, werd zelfs verdubbeld: van 350 naar 700 euro.

De bank vond de prijsstijging nodig om alle administratieve verrichtingen die voor een woonkrediet moeten worden uitgevoerd te kunnen dekken, en wees ook de lage intrestvoeten op de markt met de vinger.

“Klanten krijgen een sanctie”

“Illegaal”, oordeelt Test-Aankoop, die de bank verwijt klanten te “sanctioneren”. “Het gegeven dat de aandeelhouders nog steeds mooie dividenden krijgen en de banken zelf goede financiële resultaten kunnen voorleggen, maakt dergelijke verhogingen extra onaanvaardbaar”, zo klinkt het in een persbericht.

De zogenaamde ‘wederbeleggingsvergoeding’, het bedrag dat een bank sowieso mag aanrekenen om een woonkrediet te herfinancieren, is volgens Test-Aankoop het maximum wat mag worden gevraagd. De consumentenorganisatie voelt zich daarin naar eigen zeggen ook gesteund door minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

15 dagen om zich te schikken

Test-Aankoop heeft BNP Paribas Fortis nu een ingebrekestelling gestuurd, en geeft de bank 15 dagen de tijd om zich te schikken naar de wetgeving.

De consumentenorganisatie wil daarnaast ook onderhandelen over het voorstel van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om een relatief plafond vast te leggen voor de kosten die banken mogen eisen.