© Photonews

Madonna neemt geen blad voor de mond tijdens speech

Toen Madonna haar Billboard Woman of the Year in ontvangst mocht nemen, zag ze haar kans schoon om seksisme aan de kaak te stellen. "Ik sta voor jullie als deurmat. Ah nee, ik bedoel als vrouwelijke entertainer", stak ze van wal. Wat volgde was een niet mis te verstane boodschap die op heel wat applaus kon rekenen.

flb

Het was een emotionele speech die Madonna ten berde bracht op het podium van de Billboard Awards. Het is in elk geval duidelijk dat ze het meer dan gehad heeft met de constante stromen van kritiek en seksisme waar ze mee af te rekenen krijgt. Eerder haalde ze in een interview naar aanleiding van de Woman of the Year Award ook al ongemeen hard uit naar mensen die haar te oud noemen.

"Ik sta voor jullie als deurmat. Ah nee, ik bedoel als vrouwelijke entertainer", zijn de eerste woorden die uit haar mond rollen tijdens de speech. "Bedankt om te erkennen dat ik er in slaagde een carrière van 34 jaar uit te bouwen en dat ondanks onverholen seksisme, misogynie en constant pestgedrag en onophoudend misbruik."

Verkracht op dak

In de lange speech haalde Madonna ook herinneringen op aan haar tijd in New York aan het begin van haar carrière. "In het eerste jaar kreeg ik een geweer op mij gericht, ik werd verkracht op een dak terwijl er een mes op mijn keel gezet werd en er werd zo vaak bij me ingebroken dat ik de deur uiteindelijk gewoon open liet. In de jaren die daarop volgden, verloor ik haast al mijn vrienden aan aids of drugs of kogels. Al die gebeurtenissen hebben gemaakt dat ik de vrouw ben die nu voor jullie staat, maar doen me er ook aan herinneren dat ik kwetsbaar ben. In het leven is er geen ander veilig vangnet dan het geloof in jezelf."

"Ouder worden is een zonde"

Vervolgens was het moment aangebroken om nogmaals seksisme aan te klagen. "Als je een jongen bent dan zijn er geen regels. Als meisje moet je de regels van het spel volgen. Je mag mooi, schattig en sexy zijn, maar gedraag je niet te slim, heb geen mening. Je wordt geobjectiveerd door mannen en mag jezelf kleden als een slet, maar die sletterigheid jezelf niet toe-eigenen. Word ook niet ouder. Ouder worden is een zonde. Je wordt bekritiseerd, als de slechterik weggezet en je zult absoluut niet op de radio gespeeld worden."