© Lies Willaert

Wie wordt de Slimste Mens ter Wereld?

Vanaf vanavond wordt het menens in De Slimste Mens ter Wereld. Tien kandidaten maken nog kans op de felbegeerde titel, die al twaalf keer eerder uitgereikt werd. Het perfecte profiel van de winnaar op basis van de vorige edities? Een 35-jarige man die als journalist werkt en acht deelnames op de teller heeft staan. Niemand voldoet aan die beschrijving, maar elke finalist heeft wel enkele kwaliteiten die in zijn of haar voordeel spelen.

Nele Coune

© VIER

Joris Hessels (36)

Komt terug in het spel op maandag 12/12.

Gaat rechtstreeks naar de finaleweken na slechts twee deelnames.

Wordt de slimste mens omdat hij elke aflevering die hij gespeeld heeft, gewonnen heeft. Oost- Vlaanderen boven in de slimste mens, want ex-winnaars Steven Van Herreweghe, Annelies Rutten, Freek Braeckman en Tomas Van Den Spiegel komen uit dezelfde provincie als Joris.

© VIJF

Bieke Ilegems (45)

Komt terug in het spel op donderdag 15/12.

Speelde vijf afleveringen mee, waarvan ze er twee won.

Moest het spel verlaten omdat ze in tegenstelling tot Andrea Croonenberghs niets wist over het Ardennenoffensief.

Wordt de slimste mens omdat ze afkomstig is uit Turnhout, de stad die eerder al slimste mens Stany Crets leverde. Net als Tom Waes, die vorig jaar won, doet ze voor de die vorig jaar won, doet ze voor de tweede keer mee aan de quiz. Waes tipt haar trouwens als favoriet voor de titel.

© Isopix

Louis Talpe (35)

Komt terug in het spel op maandag 12/12.

Mocht zich een dag de slimste mens ter wereld noemen en draaide vier afleveringen mee.

Moest het onderspit delven tegen Tine Reymer door een vraag over Sven Gatz.

Kan de opvolger worden van Tom Waes omdat hij met zijn 35 lentes perfect voldoet aan het profiel van de gemiddelde winnaar. Hij speelde eerder al finalisten Jan Jaap van der Wal en Gilles Van Bouwel naar huis, en hij is nu eenmaal Mega Toby.

© Patrick Hattori

Ihsane Chioua Lekhli (31)

Komt terug in het spel op maandag 19/12.

Was drie keer de slimste en hield het vijf afleveringen vol.

Gilles Van Bouwel stuurde haar dankzij Neil Armstrong terug naar De Zevende Dag.

Wordt de tweede slimste mens met Marokkaanse roots omdat journalisten het best scoren in de quiz. Alain Grootaers, Annelies Rutten, Freek Braeckman, Linda De Win en Gilles De Coster wonnen het spel dankzij hun kennis van de actualiteit.

© if

Jan Jaap van der Wal (37)

Komt terug in het spel op maandag 12/12.

Won het spelletje één keer en mocht vier afleveringen moppen maken.

Werd het slachtoffer van Louis Talpe omdat hij in drie seconden geen drie voornamen van Britse premiers kon opnoemen.

Wordt de eerste Nederlander die de titel pakt omdat deze quiz winnen een lachertje is voor komieken. Kijk maar naar Wouter Deprez en Bert Kruismans. Hij heeft eigenlijk ook elf afleveringen ervaring, want hield het in de Nederlandse versie van de quiz zeven afleveringen vol.

© DBA

Eva De Roo (28)

Komt terug in het spel op dinsdag 20/12.

Gaat ongeklopt de finaleweek in na negen deelnames en drie overwinningen. Speelt de finale wel met andere dingen aan haar hoofd, meer bepaald De Warmste Week, die ze vanaf 18 december mee presenteert.

Kan de derde vrouwelijke winnares worden omdat ze het spelletje nog nooit verloren heeft. Ze stuurde finaliste Kat Kerkhofs al eens terug naar Napels en heeft het meeste ervaring met het finalespel. Ze lijkt bovendien nooit last te hebben van zenuwen.

© VIJF

Kat Kerkhofs (28)

Komt terug in het spel op dinsdag 13/12.

Mocht vier keer plaatsnemen in de studio en won twee keer.

De ‘sloper van de Sovjet-Unie’ Boris Yeltsin bleek ook de sloper van Kat Kerkhofs.

Mag in de finale een overwinningshartje maken naar Dries Mertens omdat ze de quiz maar heel kort moet verlaten. Ze zit nog in het ritme, want ze moet maar drie afleveringen missen. Juist genoeg tijd dus om haar batterijen te gaan opladen in Napels. Bovendien is ze getrouwd met een Rode Duivel, dus speelt ze altijd voor de overwinning.

© Patrick De Roo

Gilles Van Bouwel (28)

Komt terug in het spel op woensdag 21/12.

Was de tweede beste speler van dit seizoen met tien afleveringen en zes overwinningen.

Ben Crabbé deed hem de das om, want Louis Talpe kwam als eerste aan de beurt en gaf drie antwoorden over de presentator van Blokken.

Krijgt na ‘de mol’ ook de titel van ‘slimste mens’ omdat hij een recordscore van 559 seconden haalde. Hij speelt snel en tactisch en kon eerder al Ihsane Chioua Lekhli uitschakelen. Tien deelnames bleken eerder al voldoende om de overwinning binnen te halen. Alain Grootaers en Bert Kruismans deden het hem al voor.

© Vier

Jonas Geirnaert (34)

Komt terug in het spel op woensdag 13/12.

Zorgde vier afleveringen voor jolijt en moest slechts één keer het finalespel spelen.

Met nog een seconde op de teller speelde Tomas De Soete hem eruit met de voornaam van Arafat.

Mag binnenkort de oorkonde in ontvangst nemen omdat hij in de eerste aflevering van het seizoen zat en dus het langste heeft kunnen uitrusten van alle finalisten. Kent de quiz heel goed, want zetelde ook al verschillende keren in de jury.

© JVDP

Olga Leyers (19)

Komt als laatste terug in het spel op donderdag 22/12.

Evenaarde het record van elf deelnames en won zeven keer.

Barstte in tranen uit toen Kris Wauters haar met een antwoord over Jim Carrey belette het record te verbreken.

Wordt de jongste winnaar van de quiz ooit omdat ze het meeste kans heeft om het finalespel te spelen. Statistisch gezien is ze de beste speler van het seizoen, maar de geschiedenis van de quiz leert ons dat dat slechts in 50 percent van de gevallen de eindoverwinning oplevert. Vier recordhouders deden het haar voor.

De Slimste Mens ter Wereld, van maandag tot en met donderdag rond 20.35u op Vier