© Joris Herregods

Leonidas nieuwe trekker in Statiestraat: "Mogelijk nog tiental zaken op komst"

Het Belgische pralinemerk Leonidas heeft expansieplannen in Antwerpen. Er moeten zo’n tien nieuwe winkels bij komen. Een eerste nieuwe zaak opende zaterdag in de Statiestraat in Berchem.

syma

Anatolia Leonidas Georges Kestekides, geboren in 1882, is voluit de naam van de oprichter van Leonidas. Zoals zijn naam doet vermoeden, is hij Grieks, maar op zijn 18de al emigreert hij naar de VS om zijn chocoladedroom waar te maken. In 1910 neemt hij deel aan de Wereldexpo in Brussel, waar hij zijn confiserie presenteert en waar hij verliefd wordt op Joanna Teerlinck. Het is de start van zijn Belgische verhaal: ze trouwen en openen een tearoom in Gent. Met Leonidas gaat het steeds harder, ook internationaal. En sinds 2013 is Leonidas een van de hofleveranciers van koning Filip.

Leonidas heeft een aantal winkels in eigen beheer - bijvoorbeeld die op de De Keyserlei. Maar de meeste zaken worden gerund door franchisenemers. “In totaal zijn er in heel België 385 winkels”, zegt David Leskens, business unit manager Benelux bij Leonidas. “Brussel telt er een veertigtal, Antwerpen een vijftiental. In Antwerpen is zeker nog uitbreiding mogelijk. De komende tijd hopen we een tiental nieuwe zaken te kunnen openen.”

Vandaag opent in de Statiestraat in Berchem alvast een eerste nieuwe winkel. Zaakvoerster is Samira Saouti (32), die in Kontich is opgegroeid maar speciaal met haar gezin naar Berchem verhuist - boven de zaak, om wonen en werken beter te kunnen combineren.

Passie voor chocolade

“Een eigen winkeltje, dat is mijn kinderdroom”, vertelt Samira. “Ik heb mode gestudeerd, in verscheidene kledingzaken gewerkt, maar chocolade is altijd een passie geweest. Zo lekker en echt een elegant product. Zeker de Leonidas-pralines - echt van bij ons, door iedereen geliefd en voor iedereen betaalbaar. Ik sta daar helemaal achter.”

Samira nam zelf contact met Leonidas, waarop een zogenaamde geomarketingstudie volgde. Leonidas huist het liefst in klassieke panden met veel passage en parkeermogelijkheid, en op die vlakken zit het alvast allemaal goed. “Ik denk dat de zaak echt weer een boost kan geven aan de buurt”, zegt Samira. “Ik hoorde het tijdens de werken al, dat de buurtbewoners blij zijn met de komst van Leonidas.”

Een beetje atypisch is dat Samira vanaf 8.30u koffie zal serveren, aan een fijn toogje, en gebak is er ook. Koffie kun je ook meenemen.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio