© BELGA

De Wever: “Eindelijk ligt humanitaire visum op het bord van alle Europese landen”

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het een goede zaak dat de kwestie van het humanitaire visum voor het Europees Hof van Justitie wordt gebracht.

dh

Dat zei hij in een korte reactie tijdens zijn economische missie in Seoel (Zuid-Korea). “Er is nu onduidelijkheid over de wet. Er wordt verwezen naar de jurisprudentie, naar eerdere uitspraken dus, maar daarmee stapel je uitspraak op uitspraak zonder dat je de grond van de zaak beoordeelt.”

Die duidelijkheid kan er nu komen via het Europees Hof van Justitie. Maar wat als het Hof óók oordeelt dat oorlogsvluchtelingen via een ambassade in het buitenland recht hebben op een humanitair visum, zonder dat de regering van een land daar over kan oordelen? “Ik denk dat er nog wel een paar andere landen zouden zijn die daar een probleem mee hebben”, antwoordt De Wever. “We zijn ervan overtuigd dat een rechtbank in zo’n zaak niet hoort te beslissen in de plaats van een regering. Het grote verschil is dat de zaak nu op het Europese bord belandt en niet alleen bij ons blijft zitten.”

Het is de Belgische Raad voor Vreemdelingenbetwistingen zelf die het Europese advies vraagt. De hele commotie begon met deze Raad, die de regering verplichtte een humanitair visum toe te kennen aan een Syrisch gezin. Dat de Raad nu een advies vraagt, wijst volgens sommige bronnen op onenigheid onder de rechters. De uitspraak van het Hof wordt verwacht over drie maanden en niet over een jaar, zoals bij de Raad van State.