© VUM

Anonieme blogger hangt vuile was cipiers buiten: "We moeten achterhalen wie verantwoordelijk is"

Een anonieme blogger die de vuile was van de cipiers van Leuven Centraal buiten hangt, veroorzaakt ophef in het gevangeniswezen. Zowel de vaktobnden als de directie reageren verbolven.“Wij zijn geschokt door de valse aantijgingen”, klinkt het. Cipiers worden met naam, toenaam én gsm-nummer in uiterst grove bewoordingen beticht van allerhande onhebbelijkheden.

Dirk COOSEMANS

De website, die opereert vanuit het ‘onopspoorbare’ Tor-netwerk, is wellicht al enkele maanden online. Op de welkomstpagina luidt het zo: “Wij willen U inlichten van sommige feiten (uit de gevangenis van Leuven Centraal nvdr). Het gedrag van de directie wordt gekenmerkt door hoogmoed, valsheid, arbitrair gedrag en een waan van onaantastbaarheid. De maatschappij moet ­weten wat er echt ­gebeurt achter de muren.”

En dan volgt een pagina waar de ene na de andere penitentiair beambte beticht wordt van zware feiten. Over cipier P. klinkt het: “Toen een van de vrouwen in het toneelgezelschap jarig was, wilden de gedetineerden een cadeau kopen. 180 euro werd verzameld en aan P. gegeven. De vrouw kreeg een cadeaubon van 25 euro. De rest? In de zak van P.”

P. moest ook mee een feest organiseren. “Hij kocht 100 satés te veel en nam die mee naar huis. Hij kreeg daarvoor de hulp van zijn vrouw, die in de keuken werkt”, staat er.

Grof zijn ook de persoonlijke en kwetsende aantijgingen tegenover cipier B. “Hoe minder begaafd men als cipier is, hoe beter. Blijkbaar heeft men inspiratie gevonden bij De Kotmadam en gedacht dat ze meer Odillonnekes nodig hadden.” B. zou – zo beweert de blogger – het syndroom van Down hebben. “En zo iemand mag beslissingen nemen over andere cipiers.”

Zelfde cassante toon over ex-cipier M. De vrouw wordt neergezet als een dievegge en nog zoveel meer. “Bij de voedselbedeling geeft ze geen extra portie. Ze neemt de overschotten mee naar huis. Ze droeg ook nooit plastieken handschoenen. Wie weet wat ze daarvoor had aangeraakt. Misschien kwam ze net van de wc of had ze aan een gedetineerde gezeten. Ze had ­alvast een relatie met één.”

Een vierde beambte lijkt ook niet echt geliefd. “Sommige cipiers lijken naar hun dienst te komen met de gedachte: Hoe kan ik het leven van gedetineerden nog erger maken? Een van deze cipiers heet A.”, luidt de aanhef.

"Lastercampagne"

Verschillende cipiers reageerden gisteren onthutst. “Onwaarschijnlijke en onbeschofte leugens, zijn het. Ik stap naar de politie”, zegt er een. De opsteller van de blog pretendeert dat hij goed geïnformeerd is. Op de homepage bedankt hij de “gedetineerden en sommige personeelsleden voor de informatie en samenwerking”. Wie de blogger is, blijft een raadsel. Nergens op de site kan je ­gegevens vinden die de ­opsteller identificeren.

Filip Dudal, secretaris bij ACV openbare diensten, heeft wel vermoedens over wie achter de website zit. Meer wil de vakbondssecretaris daar voorlopig echter niet over kwijt. Dudal spreekt van een "lastercampagne". "Dit is meer dan erover. We gaan er alles aan doen om te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk is."

Volgens Dudal worden er zaken beschreven "die gewoon onmogelijk zijn". Zo wordt een cipier ervan beticht een deel van het geld dat de gedetineerden hadden ingezameld voor een cadeaubon, in eigen zakken te hebben gestoken. "Dat kan gewoon niet, gedetineerden hebben helemaal geen geld op zak", klink het.

Ook Gino Hoppe, algemeen secretaris overheidsdiensten bij ACOD, wacht het onderzoek liever af, maar laat wel weten de website "schandalig" te vinden.

"Verbolgen en geschokt"

Het gevangeniswezen zegt “verbolgen en geschokt” te zijn. De directie stapte zondag, toen ze op de hoogte werd gebracht, meteen naar de politie om een klacht tegen onbekenden in te dienen voor laster en eerroof.

“Het is ongehoord dat een website zomaar leugens en valse beschuldigingen kan uiten. Het plaatsen van foto’s en telefoonnummers wordt als een ernstige ­inbreuk op de privacy ­beschouwd. De integriteit van het personeel en hun directie is ernstig aangetast”, ­aldus woordvoerster ­Kathleen Van De Vijver.

“Het gevangeniswezen kan niet dulden dat op die manier wordt geraakt aan ­gemotiveerde en gedreven ­directie- en personeelsleden. Er zijn voldoende kanalen om problemen te signaleren”, klinkt het nog.