© EPA

Nicola Philippaerts met negende plaats beste Belg in wereldbekerproef

De 51-jarige Colombiaan Carlos Enrique Lopez Lizarazo heeft zondag in het Spaanse A Coruna de zevende wereldbekerjumping van het seizoen gewonnen. Met de 11-jarige ruin Admara vormde hij de snelste van vier foutloze combinaties in een barrage met zeven. de Zwitserse Jane Richard Philips werd met Pablo tweede, de Duitser Ludger Beerbaum met Casello derde.

Nicola Philippaerts was met een negende plaats beste Belg. De 23-jarige Limburger was met de 12-jarige hengst Zilverstar met grote voorsprong de snelste van het ganse pak in de eerste omloop, maar één fout kostte hem een plaats in de barrage. De negende plaats leverde hem wel nog acht wereldbekerpunten op. Philippaerts was de enige Belg die punten voor de Wereldbeker sprokkelde. Jos Verlooy, met Caracas, greep daar met een zeventiende plaats net naast. Pieter Devos werd met Dream of India 30e, Karel Cox met Cor 32e.

Kevin Staut was er niet bij in A Coruna, maar blijft wel leider in de wereldbekerstand van de West-Europese liga. Na zeven van dertien proeven heeft de Fransman met 56 punten dertien punten voor op de Zwitser Romain Duguet. Diens landgenoot Steve Guerdat en de Italiaan Lorenzo De Luca volgen met 42 punten. Met 28 punten is Pieter Devos op de elfde plaats beste Belg. Niels Bruynseels is met 18 punten 27e, Gregory Wathelet met 16 punten 29e, Nicola Philippaerts eveneens met 16 punten 31e, Jérôme Guery met 4 punten 60e en Jos Verlooy met 2 punten 63e. De top achttien springt van 27 maart tot 2 april de wereldbekerfinale in Omaha (Nebraska). De volgende manche wordt volgende week in Londen gesprongen. Vrijdag 30 december ontvangt Mechelen de negende manche.