© rr

Provincie keurt beroep goed: kasseien blijven behouden

Bewoners De Pretstraat halen slag binnen

Na een beslissing van de stad om de klinkers in de De Pretstraat in de Antwerpse Natiebuurt te vervangen door een asfaltweg, ging een aantal bewoners van de straat in beroep bij de provincie. De deputatie geeft de bewoners nu gelijk.

Rebecca Van Remoortere

De De Pretstraat, tussen het Sint-Jansplein en Park Spoor Noord, ligt middenin de Natiebuurt. “Onze buurt heeft een waardevol historisch karakter en de kasseien in onze straat hebben daar een groot aandeel in”, zo klinkt het bij buurtbewoner Michael De Doncker.

Toen de buurt gehoor kreeg van de plannen om de kasseien te verwijderen en van de straat een asfaltweg te maken, schoten de bewoners in actie. “We stelden een petitie op en verzamelden een tweehonderdtal handtekeningen op korte tijd.” De buurt kreeg geen reactie van de stad en tekende daarop beroep aan bij de provincie. De deputatie heeft nu een besluit opgesteld en is van oordeel dat de heraanleg in asfalt het historische karakter van de wijk zal tenietdoen en kiest ervoor een eventuele heraanleg met behoud van het historische karakter te overwegen. Een van de redenen om de kasseien weg te nemen was volgens de stad om de veiligheid van de zwakke weggebruiker te kunnen garanderen. De deputatie zegt daarop dat de mobiliteit kan verbeterd worden voor de zwakke weggebruikers, mét behoud van de kasseien. “Tot onze grote opluchting kregen we eerder deze week bericht dat de deputatie ons gelijk geeft. Het is een overwinning van de democratie en een grote opluchting voor de buurt”, aldus De Doncker.

Tegen de beslissing van de provincie kan nu nog beroep worden ingesteld bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Antwerps districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA) bekijkt of dat een optie is. “Ik begrijp de beslissing van de provincie niet. Er wordt geopteerd om fietspaden aan te leggen, maar met behoud van de kasseien. Twee stroken asfalt leggen is geen optie. Het is waarschijnlijk dat we nog verder in beroep gaan, maar daar moet eerst over overlegd worden en dat is een procedure van lange duur. In ieder geval zal er dus een nog een hele tijd niets gebeuren in de De Pretstraat. De middelen die voor het project vrijgemaakt waren, worden nu doorgeschoven naar andere projecten.” Volgens de buurtbewoners was de bouwaanvraag oorspronkelijk echter budgetneutraal.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio