Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

Veldlopen EK cross in Chia

Soufiane Bouchikhi moet in Italië vrede nemen met veertiende plaats

Op het EK veldlopen is Soufiane Bouchikhi in het Italiaanse Chia op de veertiende plaats geëindigd. Hoewel de 26-jarige atleet vooraf hoopte op een toptienplaats, blijft de Antwerpenaar toch met een positief gevoel achter. “Ik heb er maximale uitgehaald.”

basp

Bouchikhi startte voorzichtig, maar kon al snel postvatten in tiende à twaalfde positie. Lange tijd hield hij stand in de buurt van de top tien, maar in de laatste ronde moest hij nog enkele plaatsen prijsgeven. Na 8,84 km crossen in 28’47 strandde de Antwerpenaar op de veertiende plaats. “Ik ben eigenlijk wel tevreden. Ik moet toegeven dat ik er echt alles heb uitgehaald. Ik heb gelopen voor mijn leven. De laatste twee ronden werd het echt fysiek en mentaal heel zwaar. Het was echt op karakter, het tempo was verschroeiend. Ik heb nog standgehouden, maar miste eindsnelheid. Ik ben nog nooit zo diep gegaan in een wedstrijd. Toen ik over de finish kwam was ik stikkapot.”

Meer zat er echt niet in voor de atleet, die in 2012 nog vice-Europees kampioen werd bij de beloften. “De concurrentie was, zoals vooraf verwacht, moordend. Van in het begin was het op de tanden bijten. Het niveau lag ongelofelijk hoog. De mannen die voor me eindigden, waren gewoon beter. Zo simpel is dat. Ik heb er het maximaal uitgehaald. Vooraf had ik ook gezegd: haal ik de top tien niet, is het belangrijk dat ik er alles heb uitgehaald en dat is het geval.”

Michaël Somers wordt 35ste

Bij de beloften werd Michaël Somers 35ste. Vlak achter Steven Casteele (34ste) werd hij de vijfde Belg in de rangschikking. Met de Belgische ploeg veroverde de Lintenaar zilver in het landenklassement. “Ik denk dat ik als vijfde man mijn job goed gedaan heb om er te zijn op het moment als er iemand wat minder zou zijn”, vertelde Somers. “Het team was sowieso het hoofddoel voor mijn eerste EK. Zilver is mooier dan we ooit hadden gedroomd. Echt fantastisch. Dit zijn de momenten waarvoor je als atleet zo hard traint en waarvoor je al die opofferingen doet.”