Leden van 'opvolger’ Sharia4Belgium riskeren 5 jaar cel en verplicht bezoek aan Dossinkazerne

Het federaal parket heeft vijf jaar effectieve celstraf en 6.000 euro boete gevorderd voor drie leden van de salafistische beweging 'Way of Life' die naar Syrië waren getrokken om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Twee van hen, een koppel met hun twee kinderen, zitten daar nu nog altijd. Bij de vijf anderen leden was het bij een poging gebleven. Voor hen werden celstraffen tot vijf jaar, deels met uitstel, en 3.000 euro boete gevorderd. Aan het uitstel werden ook een aantal voorwaarden gekoppeld, waaronder een verplicht bezoek aan de Dossinkazerne in Mechelen.

JONATHAN BERNAERTS

Het federaal parket beschouwt 'Way of Life' niet als een terroristische groepering, in tegenstelling tot Sharia4Belgium, waar de acht beklaagden de inspiartie haalden. Ze organiseerden ook streetdawa's en probeerden jongeren te rekruteren via de vzw De Overgave - die zich 'officieel' bezig hield met voedselbedeling aan kansarme jongeren - maar waren daar minder succesvol in als Sharia4Belgium.

"De leden van Way of Life beschikten niet over de 'kwaliteiten' van andere rekruteerders als Fouad Belkacem om jongeren te verzamelen. Bovendien hadden de politie- en inlichtingendiensten na de eerste golf van vertrekkende Syriëstrijders intussen een goed zicht op de salafistische scène gekregen en konden ze kort op de bal spelen", zegt federaal magistraat Antoon Schotsaert. Anouar C. (30), Khalid M. (31) en Abdellah E.B. (29) vormden de kern van Way of Life. De eerste is de jongere broer van Hicham C., een vroegere leider van Sharia4Belgium die nu een belangrijke positie bekleedt bij IS in Syrië. Hij ondernam volgens het federaal parket tot tweemaal toe een poging om hem daar te vervoegen.

Op 10 november 2014 was hij samen met zijn echtgenote en het koppel Mohamed B. en Sabah H. tegen gehouden aan de Bulgaarse grens met Turkije. Anouar C. en zijn vrouw mochten Turkije niet in, het andere stel wel. Mohamed B. en Sabah H. verblijven nog altijd in Syrië en kregen er intussen een dochtertje.

Dreigende taal

"Mohamed B. dook in februari 2016 nog in een promofilmpje van IS op, waarin hij samen met zijn dochtertje in een boot zit om aan te tonen hoe harmonieus leven het in het kalifaat is. Hij spreekt in het filmpje ook dreigende taal aan het Westen", stelde Schotsaert.

Khalid E.A. (27), die met de zus van Sabah H. getrouwd is, was in mei 2015 eveneens naar Syrië getrokken, samen met zijn vrouw en hun kinderen van 2 en 4 jaar. In het najaar van 2015 keerden ze terug naar België.

Anouar C. ondernam op 28 juni 2015 een tweede poging om naar Syrië te reizen, samen met zijn vrouw, Khalid M. en Abdellah E.B., maar ze werden teruggestuurd aan de grens tussen Slovenië en Kroatië. Ook de pogingen van Ahmad C. (27) en Jawad O. (27) om Syrië te bereiken, draaiden op een sisser uit.

De meeste beklaagden ontkenden tijdens het onderzoek dat ze zich bij IS wilden aansluiten en beweerden dat ze gewoon op vakantie wilden gaan naar Turkije of Bulgarije. Khalid E.A. vertelde de speurders dat hij zijn schoonzus wilde bevrijden uit de klauwen van IS.

Lees hier wie de beklaagden juist zijn en waarvan ze beschuldigd worden.