© REUTERS

Vier Amerikaanse senatoren vragen grondig onderzoek naar beïnvloeding verkiezingen

Vier machtige Amerikaanse senatoren willen dat een onderzoek wordt gevoerd door de twee grote politieke partijen naar wat het Witte Huis “kwaadaardige cyberactiviteit” tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen noemt. De Republikeinen John McCain en Lindsey Graham en de Democraten Charles Schumer en Jack Reed doen hun oproep in een gezamenlijke verklaring.

President Barack Obama had de inlichtingendiensten gevraagd hacking tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen te onderzoeken. Een van de aanvallen was gericht op de Democratische partij. De inlichtingendiensten beschuldigden Rusland ervan zich gemoeid te hebben met het verkiezingsproces, door aanvallen te richten op e-mailsystemen. Moskou ontkent dat. In hun verklaring stellen de senatoren dat die berichten elke Amerikaan moet alarmeren.

Reince Priebus, die genoemd is als de stafchef in het Witte Huis eens Trump in januari president wordt, zei op ABC dat hij alles steunt dat Amerikanen beschermt tegen buitenlandse beïnvloeding. Hij zei echter ook dat het resultaat van de verkiezingen niet zou veranderen, als een onderzoek zou aantonen dat Rusland het verkiezingsproces heeft beïnvloed.

Priebus ontkende ook dat de Republikeinse partij door de Russen was gehackt, zoals de krant The New York Times had gemeld. Volgens de krant was het de bedoeling van Rusland om Trump te helpen. De inlichtingendiensten baseerden zich daarvoor op de vaststelling dat hoewel de partij gehackt was, er geen informatie was gelekt.