© AFP

Bundesliga krijgt videoscheidsrechter vanaf volgende seizoen

De Bundesliga zal vanaf volgend seizoen met videoscheidsrechters werken om de hoofdscheidsrechters op het veld te assisteren. Dat kondigde Helmut Krug, de baas van de Duitse scheidsrechters, zondag aan.

“Als alles werkt zoals voorzien, zullen we in de Bundesliga met een videoscheidsrechter werken vanaf het seizoen 2017-2018”, verkaarde Krug, vroeger zelf een internationale scheidsrechter. “Er zal communicatie mogelijk zijn tussen de scheidsrechter op het veld en de assisterende videoscheidsrechter. De videoscheidsrechter zal dus de mogelijkheid hebben om beslissingen van de hoofdscheidsrechter te beïnvloeden.”

De videoscheidsrechter zal de scheidsrechter kunnen helpen bij moeilijke beslissingen zoals strafschopfases, vrije trappen en buitenspelgevallen. De technologie wordt momenteel nog uitgetest in Duitsland en zal gebruikt worden op het komende wereldkampioenschap voor clubteams dat donderdag van start gaat. Verschillende landen waaronder Frankrijk, Australië, Duitsland, Brazilië, Italië, Nederland en Portugal werden geselecteerd om de technologie uit te testen.

De scheidsrechters van de Bundesliga maken nu al gebruik van de technologie door betwistbare fases van al gespeelde wedstrijden te beoordelen. De Duitse voetbalbond hoopt om de technologie vanaf volgend seizoen ook te kunnen gebruiken tijdens de wedstrijden. “Onze scheidsrechters krijgen allemaal een opleiding en ze hebben al veel met de technologie kunnen oefenen”, verklaarde Krug.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino liet zich ook al ontvallen dat hij graag videoscheidsrechters wil introduceren op het volgende WK van 2018 in Rusland. De videoscheidsrechter is het tweede technologische middel dat gebruikt zal worden om de scheidsrechters bij te staan tijdens wedstrijden. In 2014 voerde de FIFA al de doellijntechnologie in op het WK in Brazilië.