© BELGA

Olivier Philippaerts tweede in Grand Slam Grand Prix

De Belgische springruiters hebben zondag uitstekend gepresteerd in de Grand Prix van Genéve, de derde en laatste major van het seizoen. Philippaerts werd met de 10-jarige merrie Legend of Love tweede, Bruynseels met Cas, ook een 10-jarige merrie, zesde.

Philippaerts strandde op 25 honderdsten van de zege. Die was voor Pedro Veniss. Met de 12-jarige hengst Quabri vormde de 33-jarige Braziliaan de snelste van zeven foutloze combinaties in een barrage met zestien. De Schot Scott Brash strandde met Ursula XII op de derde plaats, op 45 honderdsten van Veniss. Jérôme Guery en Gregory Wathelet haalden de barrage niet. Guery werd 21e nadat Grand Cru één balk afstootte in de eerste omloop. Wathelet gaf met Coree op.

De Grand Prix van Genéve vormt met die in het Duitse Aken en het Canadese Spruce Meadows de Grand Slam van de jumpingsport. Scott Brash werd vorig jaar de eerste ruiter die de Grand Slam volmaakte. Het leverde hem een bonus van 1 miljoen euro op. Dit jaar kwam hij er ook dicht bij. In Canada won hij opnieuw, in Duitsland werd hij tweede.

De overwinning in Genève leverde Veniss 400.000 Zwitserse frank op (372.000 euro). Voor Philippaerts was er 223.500 euro, voor Bruynseels nog 48.500.

Eerder deze week deden de Belgen het ook al erg goed in Genéve. Niels Bruynseels won vrijdag een proef en werd zaterdag derde in een proef die Wathelet won. Guery stak zaterdag ook een zege op zak en was donderdag al twee keer tweede geworden.