© Photo News

Mathieu van der Poel: “Alle frustratie uit mijn lijf gefietst”

Net zoals vorig jaar zette Mathieu van der Poel de puntjes op de i in Overijse na de pech die hem overkwam in de cross in Essen daags voordien. De Nederlander reed zondag van start tot finish op kop en finishte met bijna een minuut voorsprong op Wout van Aert.

“Of ik de morele winnaar ben van dit weekend? Tja, dat weet ik niet”, antwoordde Mathieu van der Poel na afloop van zijn zege. “Wout wint zaterdag, maar ik heb er pech en kan mijn kansen niet verdedigen. Vandaag wilde ik revanche en ik ben trots op deze zege, ik win toch met een mooie voorsprong en heb de frustratie van zaterdag uit mijn lijf gefietst.”

Van der Poel ging verschroeiend van start. “Ik wilde meteen de wedstrijd in handen nemen”, gaf hij toe, “maar het plan was niet meteen om de ganse wedstrijd op kop te rijden. Na twee ronden merkte ik dat ik misschien toch wat te snel van start was gegaan, dus nam ik een beetje gas terug. Wout leek toen even dichter te komen, maar toen maakte hij een klein foutje en diepte ik de kloof weer uit en wist ik gewoon dat ik moest blijven rijden. Een mooie zege, op een mooi vernieuwd parcours en na een lastige cross. Eindelijk nog eens een lastige cross en hier kon ik me echt uitleven. Ik ben trots op deze overwinning.”

Wout van Aert: “Mathieu was vandaag de sterkste”

Wout van Aert had zondag in Overijse geen antwoord op de vroege versnelling van Mathieu van der Poel en werd tweede op bijna een minuut van de Nederlander. “Mathieu was vandaag de sterkste”, gaf de wereldkampioen toe.

In de verkenning kwam Van Aert ten val. Daar hield hij een gapende wonde aan de rechterknie aan over, maar dat wilde hij niet als excuus inroepen. “Tijdens de wedstrijd zelf had ik er geen last van. Het is ook niet dat de wedstrijd van zaterdag nog in de benen zat. Ik voelde me beter gerecupereerd dan vorige week in Mol, maar ten opzichte van Mathieu was ik vandaag de mindere. Ik ben gisteren wel heel diep gegaan, terwijl hij door omstandigheden meer rust kon pakken. Dan ben je toch iets flitsender bij de start van de wedstrijd daags nadien. Dat kon je merken. Ik had hier meer van verhoopt, maar Mathieu had geen zin om te wachten. Hij vloog er meteen in en het was snel duidelijk dat hij de sterkste was. Hij heeft hier verdiend gewonnen.”

Van Aert liep na afloop ook nog even langs bij het Rode Kruis. “Het vuil is uit de wonde verwijderd, de wonde is verzorgd, maar het is niet genaaid. Het was daarvoor volgens hen al te laat. Het is een grote wonde, maar veel last heb ik er niet van. We zien wel hoe het loopt.” .