© Craig Hibbert

“Een beroerte? Heb je onlangs je haar laten knippen misschien?”

Dave Tyler (45) was naar de kapper geweest in Brighton in het Verenigd Koninkrijk. Twee dagen later kreeg de ingenieur en vader van twee kinderen plots hevige hoofdpijn. Een paar minuten later stuikte hij in het midden van een werkvergadering in elkaar.

mrra

De 45-jarige man werd met spoed naar het National Hospital for Neurology and Neurosurgery overgebracht. “Ik voelde mijn hele lichaam wak worden en mijn ogen begonnen naar alle kanten te draaien toen de ambulance aankwam.” Daar stelden ze hem een vraag die hij op dat moment niet verwacht had: “Heb je onlangs je haar laten knippen?”

De oorzaak van de beroerte: een bezoek aan de kapper

Het is geen algemeen bekend fenomeen, maar er bestaat zoiets als het “schoonheidssalon syndroom” oftewel vertebrobasilaire insufficiëntie. Dat kan een gevolg zijn van naar de kapper gaan. Daar had Dave immers in de wastafel gelegen met zijn nek op de rand, zoals dat de gewoonte is. Daardoor zou hij zijn nek te ver gestrekt kunnen hebben en dat zou mogelijk zijn slagader hebben gescheurd. Dat zou een bloedklonter hebben veroorzaakt, waardoor hij twee dagen later een beroerte kreeg.

Dat had fataal kunnen aflopen, maar Dave heeft geluk gehad. Hij moest drie weken doorbrengen in het ziekenhuis, maar nadien mocht hij naar huis. Eerst nog in een rolstoel, maar na een uitgebreide revalidatieperiode kan hij nu terug lopen. Het doet wel nog heel veel pijn. “Ik zal waarschijnlijk nooit meer kunnen rijden en ik heb ook permanent slecht zicht.” Hij werkte als geluidstechnicus voor Radiohead en Simply Red, “maar die dagen zijn voorbij nu”, vertelt hij aan de Daily Mail.

“Klanten en kappers beseffen niet wat voor gevaren dat kan hebben”

En dat is allemaal het gevolg van een wasbeurt bij de kapper. “Er zat alleen een dunne handdoek tussen mijn nek en de wastafel, dat is te weinig bescherming”, zegt Dave. Zijn advocaten dienden dan ook een schadeclaim in bij het kapsalon in kwestie, “Headmasters”. Dat bedrijf betaalde Dave nu, vijf jaar later, een minnelijke schikking van 100.000 euro, nog voor de zaak voor de rechtbank kwam.

Volgens Dave weten klanten en kappers te weinig over de gevaren en zouden ze beter gewaarschuwd moeten worden. Hij vindt dat het beter is als kappers ook een mogelijkheid geven om haren te laten wassen met het gezicht naar voren.