© EPA

Koerdische Vrijheidsvalken eisen aanslag Turkije op

Een radicale Koerdische groep heeft de dubbele aanslag in Istanboel opgeëist. Beide aanslagen nabij het voetbalstadion van Besiktas zijn gelijktijdig uitgevoerd, zei de groepering Vrijheidsvalken van Koerdistan (TAK). Daarbij kwamen twee aanhangers van TAK om het leven, klinkt het.

Met de aanslagen wou TAK naar eigen zeggen de aandacht vestigen op de gevangenschap van de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan, en de Turkse militaire operatie in het zuidoosten van het land. Zolang dit aanhoudt, zal niemand een rustig leven in Turkije kunnen leiden, zegt de groep, die aan de PKK wordt gelinkt.

Dramatisch weekend: ruim 300 doden na resem aanslagen en ongelukken

© *

Zeker 300 doden. Dat is voorlopig de trieste balans van meerdere aanslagen en ongelukken in landen als Nigeria, Turkije, Kenia, Somalië en Egypte dit weekend. In Nigeria alleen kwamen al minstens 200 mensen om het leven toen het dak van een kerk instortte tijdens een misviering. “En de uiteindelijke dodentol zal vermoedelijk nog veel hoger liggen.”

Kerk stort in in Nigeria: minstens 200 doden

“De mortuariums worden overstelpt”, meldt ziekenhuisdirecteur Etete Peters nadat zondagochtend het dak van een kerk instortte in de stad Uyo, in het zuidoosten van Nigeria. “Minstens 2000 mensen kwamen om het leven, de uiteindelijke dodentol zal vermoedelijk nog veel hoger liggen.” Er was een misviering aan de gang in de kerk, die nog niet volledig afgewerkt was. Volgens ordediensten ter plaatse ligt het aan ontwerpfouten in het gebouw. De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari betuigde in een verklaring zijn medeleven “in naam van zijn familie en de hele natie”.

Nog in Nigeria hebben twee meisjes van vermoedelijk maar zeven à acht jaar oud zichzelf zondagochtend opgeblazen op een drukke markt in Maiduguri, in het noordoosten van Nigeria. Volgens getuigen zijn daarbij minstens zeventien gewonden gevallen.

Tankwagen ontploft in Kenia: minstens 40 doden

Bij de ontploffing van een tankwagen zaterdagavond op een drukke snelweg in de Keniaanse stad Naivasha zijn minstens 40 doden gevallen. Volgens lokale media verloor de bestuurder van de tankwagen de controle over zijn voertuig, op ongeveer 80 kilometer van de hoofdstad Nairobi.

Dubbele explosie in Turkije: minstens 38 doden

Ook de dodentol van de dubbele ontploffing vlakbij een voetbalstadion in het Turkse Istanboel werd zondagochtend bijgesteld. In totaal vielen er minstens 38 doden en 166 gewonden, zo meldt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu. Onder de doden zijn 30 agenten, zeven burgers en een persoon wiens identiteit nog niet duidelijk is. Hoewel nog niet zeker is wie achter de aanslagen zit, werden er al tien personen gearresteerd.

Zelfmoordaanslag met bomauto in Somalië: minstens 30 doden

Bij een zelfmoordaanslag door terreurgroep al-Shabaab zijn zondag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker 30 doden gevallen. De meeste slachtoffers waren werklieden en havenarbeiders. Er kwamen ook vijf politieagenten en twee jongens om. Bijna 50 anderen, vooral burgers, raakten gewond. De aanval vond plaats vlak bij de toegang tot de belangrijkste haven van Mogadishu.

Explosie nabij kerk in Egypte: minstens 25 doden

Bij een explosie nabij een koptisch-orthodoxe kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn minstens 25 doden en 35 gewonden gevallen. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. Volgens de Egyptische media is de ontploffing veroorzaakt door een bom. Voorlopig heeft nog niemand de aanslag opgeëist.

VIDEO. Zingende jongens bij aanslag Istanboel: "Ontploffing? Wat lieg je man!"

© *

Drie jongens vertoefden samen in een park op het moment van de aanslagen in Istanboel, gisterenavond laat. Ze reageerden vol ongeloof. Ondertussen is het ook duidelijk geworden wat ze precies zeggen. "Ik zweer bij God dat er een ontploffing was. Jongens, kijk achter jullie!", zegt een van hen paniekerig.

Zijn maats denken dat ze in het ootje genomen worden. "Wat lieg je man?! Wat was dat?!", klinkt het nog, alvorens ze zich omdraaien en het bij de tweede, luidere knal op een lopen zetten.