© BELGA

Van der Poel voert onemanshow op en wint Druivencross in Overijse, van Aert tweede

Mathieu van der Poel kende zaterdag veel pech in Essen, maar heeft die zure namiddag in stijl doorgespoeld. Niet met champagne, wel met een sprankelende prestatie op de Druivencross in Overijse op zondag. De Nederlander reed bijna van start tot finish alleen op kop en legde al snel de wedstrijd in een beslissende plooi. Wout Van Aert moest zich tevredenstellen met een tweede plaats, Kevin Pauwels maakte het podium compleet.

jv

Pechvogels Dieter Vanthourenhout en Gianni Vermeersch haakten na enkele honderden meters al in elkaar. Nederlands kampioen Van der Poel was gebrand op revanche na zijn pechwedstrijd in Essen. Hij greep de tegenstand meteen bij de keel op en rond de Tenotsberg.

Snel na de start nam Van der Poel over van Kevin Pauwels. Die kon het wiel van de ontketende Nederlander niet houden. Wout van Aert nam snel over van Pauwels in de achtervolging maar kon de kloof met Van der Poel niet dichten.

Achtervolging

In de technische afdaling slaagde Van der Poel er steeds in zijn voorsprong uit te diepen. Wereldkampioen van Aert kon de kloof wel binnen de perken houden in de eerste wedstrijdhelft. Pauwels kon ook van Aert niet bijhouden. Meer dan 14 seconden reed Van der Poel niet weg.

De veer brak echter toen van Aert op een steile beklimming in het bos even van de fiets moest. In de volgende ronde liep de voorsprong van de Nederlander op tot 20 seconden en meer.

Consolideren

Op drie rondes van het einde leken de podiumplaatsen (Van der Poel - van Aert - Pauwels) vast te liggen. Van der Poel kon beginnen consolideren toen zijn voorsprong groeide tot meer dan 30 seconden.

In de achtergrond duelleerden Jens Adams en Wietse Bosmans om de vierde plek. Adams trok aan het langste eind. Bosmans viel nog terug naar plek tien na een lekke band net na de materiaalpost. Tim Merlier profiteerde daarvan en reed naar de vijfde plek.

Grote tijdsverschillen

Opmerkelijk was de voorsprong van winnaar Van der Poel. Op van Aert (tweede) 57 seconden, op Pauwels (derde) 2’12, op Adams (4de) 2’25, op Merlier (5de) maar liefst meer dan drie minuten.