© Photo News

Jelena Peeters mist WK-kwalificatie op 5.000 meter in Heerenveen

Jelena Peeters heeft zich zondag op de Wereldbekermanche schaatsen in het Nederlandse Heerenveen op de 5.000 meter bij de vrouwen niet kunnen plaatsen voor het WK in het Zuid-Koreaanse Gangneung.

Peeters werkte de vijf kilometer in Thialf af in 7:15.93 en daarmee eindigde ze pas als zesde in de B-groep. In de A-groep dook de Tsjechische Martina Sablikova als enige onder de zevenminutengens: 6:57.64. Peeters start in Zuid-Korea wel op de 3.000 meter en in de massastart.

De chrono van de Belgische schaatsster was onder de verwachtingen. Dat ze vroeg in de ochtend in een leeg stadion moest schaatsen, wilde Peeters niet als excuus aanhalen. “Misschien was het de vorm van de dag”, opperde ze. “De laatste twee ronden kon Jelena het tempo niet vasthouden”, stelde haar coach Margot van Dijk vast.

Zeker is dat Peeters zich een minder wispelturige tegenstandster had gewenst dan de Japanse Fuyo Matsuoko, die veel te snel van start ging en na 3.800 meter werd ingehaald. Peeters schaatst het liefst in het ritme van een klok. Zo kwam vorig jaar in een overigens mislukt seizoen in Salt Lake City ook haar nationaal record (7:03.69) tot stand.

Peeters had alles op alles gezet om in Heerenveen op haar favoriete afstand goed voor de dag te komen. Zaterdag had ze de 1.500 meter en de massastart aan zich voorbij laten gaan om zich te sparen. Op de langste afstand in het reguliere langebaanschaatsen - de tien kilometer is bij de vrouwen een weinig voorkomend onderdeel - ligt de kracht van de schaatsster uit Wuustwezel.

Op de 1.000 meter bij de mannen eindigde Mathias Vosté als 28e in de B-groep: 1:12.01. De winnaar, de Rus Ruslan Murasjov, was bijna drie seconden sneller: 1.09.24.