© AFP

Boeman van Ciman pakt eerste titel in MLS

Seattle Sounders heeft zaterdag voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de Noord-Amerikaanse Major League Soccer (MLS) gewonnen. In de MLS Cup, de finale van de Major League Soccer, moesten er in en tegen Toronto FC strafschoppen aan te pas komen om een winnaar aan te duiden. Na negentig en 120 minuten stond er immers nog 0-0 op het scorebord in het BMO Field. In de strafschoppenreeks trok Seattle uiteindelijk met 4-5 aan het langste eind.

De beste kansen tijdens de wedstrijd waren voor Toronto, dat in de halve finales het Montréal van Rode Duivel Laurent Ciman had uitgeschakeld, maar de Zwitserse Seattle-doelman Stefan Frei hield zijn team overeind voor de ogen van 36.045 toeschouwers in het uitverkochte BMO Field.

Seattle Sounders is een toch enigszins verrassende kampioen in de MLS. Eind juli zetten ze hun Duitse coach Sigi Schmid na zeven jaar trouwe dienst op straat om hem uiteindelijk te vervangen door zijn assistent Brian Schmetzer. In september moest sterspeler Clint Dempsey dan weer een punt achter zijn seizoen zetten wegens hartritmestoornissen. De komst van de Uruguayaan Nicolas Lodeiro bleek echter een uitstekende zet in de kwalificatie voor de play-offs. De voormalige Ajacied was daarna beslissend in de duels tegen Kansas City, Dallas en Colorado.

Op de erelijst van de MLS volgt Seattle Portland op. Seattle is tevens het elfde team dat de MLS Cup kon winnen.