© BELGA

Isaac Kimeli pakt goud bij de beloften op EK veldlopen, Carton stelt teleur bij de vrouwen

De Belg Isaac Kimeli heeft zondag goud veroverd bij de beloften op het EK veldlopen in het Italiaanse Chia. Bij de vrouwen stelde Louise Carton teleur met een 69e plaats. Jeroen D’hoedt moest opgeven, terwijl Soufiane Bouchikhi naar een veertiende plaats liep bij de mannen.

Onze landgenoot werkte de veldloop in Sardinië af in 22:48 en daarmee was hij vijf seconden sneller dan de Spanjaard Carlos Mayo. De Italiaan Yemaneberhan Crippa pakte brons in 22:54. Simon Debognies werd met een achtste plaats in 23:14 de tweede Belg, Dieter Kersten finishte als derde landgenoot in de top tien met een tiende stek in 23:16. Steven Casteele werd 34e in 23:59, drie seconden later kwam Michael Somers als laatste Belg over de streep. In de landencompetitie finishte België met 53 punten op de tweede plaats, het goud ging daarin naar Italië (35 punten).

Kimeli, winnaar van de Cross Cup-manche in Roeselare eind november, was met revanchegevoelens afgezakt naar Sardinië. Vorig jaar eindigde hij op een teleurstellende 38e plaats in het Franse Hyères. Ook in 2014 beleefde hij een teleurstellend EK met een twintigste plaats in het Bulgaarse Samokov.

Bouchikhi veertiende

Soufiane Bouchikhi werd zondag de beste Belg op het EK veldlopen in het Italiaanse Chia. Bouchikhi kwam in 28:47 over de streep in Sardinië. Het goud ging naar de Turk Aras Kaya, die het in 27:39 haalde van zijn landgenoot Polat Kemboi Arikan (27:42). Het brons was voor de Brit Callum Hawkins (27:49).

Ook Jeroen D’hoedt verscheen aan de start van het EK, maar na vier ronden moest hij uit de wedstrijd stappen met maagproblemen.

Carton stelt teleur

Bij het EK veldlopen bij de vrouwen stelde Louise Carton teleur met een 69e plaats. De Europese beloftenkampioene van vorig jaar liep tot halverwege de wedstrijd nog in de top twintig en viel daarna sterk terug. Carton dacht aan opgeven, maar liep de wedstrijd toch uit in 28:52, wat haar niet meer dan de 69e plaats opleverde.

Het goud ging naar de Turkse Yasemin Can in 24:46. Ze haalde het van haar landgenote Meryem Akda (24:56) en de Noorse Karoline Bjerkeli Grövdal (25:26).

Lisa Rooms 33e

In de wedstrijd voor beloften bij de vrouwen eindigde Lisa Rooms als enige Belgische deelneemster in 20:51 op de 33e plaats. Het goud ging naar de Poolse Sofia Ennaoui (19:21). In de categorie voor juniores kwam er eveneens slechts één Belgische deelneemster aan de start in Chia. Justine Tinck finishte daarin in haar eerste wedstrijd op Europees niveau als 63e in 14:17. De Europese titel was voor de Duitse Konstanze Klosterhalfen in 12:26.

Bij de junioren werd Jennen Mortier beste Belg met een 21e plaats in 17:52. Oussama Lonneux kwam als 32e over de streep in 17:59. Het goud ging naar de Noor Jakob Ingebrigtsen.