Doodrijder Merel (12) kent maandag zijn straf: dit riskeert hij

De politierechtbank van Vilvoorde spreekt maandag haar vonnis uit in het proces rond het ongeval dat het leven kostte aan de twaalfjarige Merel De Prins.

Het parket Halle-Vilvoorde eiste op 28 november een celstraf van drie jaar, een boete van 12.600 euro en een rijverbod van zeventien jaar en zes maanden tegen de verdachte, de 21-jarige Muhammed Aytekin uit Schaarbeek. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om een celstraf met probatie-uitstel uit te spreken.

Het ongeval vond op 28 oktober 2015 kort na de middag plaats op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat met de Radiatorenstraat. De twaalfjarige Merel De Prins, die met de fiets onderweg was naar huis, werd op het fietspad aangereden door een BMW die er na de aanrijding onmiddellijk vandoor ging. Het meisje werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed later diezelfde avond aan haar verwondingen.

Geen rijbewijs, zeven veroordelingen

De bestuurder, de 21-jarige Muhammed Aytekin, nam eerst de vlucht naar het buitenland maar gaf zich op 2 november dan toch aan bij de politie. Intussen was gebleken dat de jongeman nooit een rijbewijs had gehaald, maar wel al zeven keer werd veroordeeld, waarbij hij telkens een rijverbod kreeg opgelegd. Ook op het moment van het ongeval was hij ontzet uit het recht tot sturen. Bovendien reed hij volgens de verkeersdeskundige 85 kilometer per uur - binnen de bebouwde kom - en maakte hij een fout ontwijkingsmanoeuvre en was de BMW niet verzekerd.

De verdediging betwistte de verantwoordelijkheid voor het ongeval niet, maar vroeg om enige mildheid. Zo werd erop gewezen dat Muhammed Aytekin laaggemiddeld begaafd is, al een tijdlang in de gevangenis had verbleven en de voorwaarden voor zijn vrijlating had nageleefd. Zo zou hij sinds zijn vrijlating geen auto meer hebben bestuurd.