© Reuters

Inktzwart weekend: 300 doden bij hele reeks aanslagen en rampen

Zeker 300 doden. Dat is voorlopig de balans van aanslagen en rampen in Nigeria, Turkije, Kenia, Somalië en Egypte dit weekend. In Nigeria alleen kwamen al minstens 160 mensen om het leven toen het dak van een kerk instortte tijdens een misviering. “En de uiteindelijke dodentol zal vermoedelijk nog veel hoger liggen.” Verder viel er heel wat terroristisch geweld te betreuren, én een accidentele ontploffing in Kenia.

mtm

Kerk stort in in Nigeria

Zondagochtend stortte het dak van een kerk in in de stad Uyo, in het zuidoosten van Nigeria. Minstens 160 mensen kwamen om het leven, de uiteindelijke dodentol zal vermoedelijk nog veel hoger liggen. Er was een misviering aan de gang in de kerk.

Tankwagen ontploft in Kenia

Bij de ontploffing van een tankwagen zaterdagavond op een drukke snelweg in de Keniaanse stad Naivasha zijn minstens 40 doden gevallen. Volgens lokale media verloor de bestuurder van de tankwagen de controle over zijn voertuig.

Dubbele explosie in Turkije

Ook de dodentol van de dubbele ontploffing vlakbij een voetbalstadion in het Turkse Istanboel is zwaar. In totaal vielen er minstens 38 doden en 166 gewonden, zo meldt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu. Onder de doden zijn 30 agenten, zeven burgers en een persoon wiens identiteit nog niet duidelijk is. Hoewel nog niet zeker is wie achter de aanslagen zit, werden er al tien personen gearresteerd.

Zelfmoordaanslag in Somalië

Bij een zelfmoordaanslag door terreurgroep al-Shabaab zijn zondag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker 30 doden gevallen. De meeste slachtoffers waren werklieden en havenarbeiders. Er kwamen ook vijf politieagenten om. Bijna 50 anderen, vooral burgers, raakten gewond. De aanval vond plaats vlak bij de toegang tot de belangrijkste haven van Mogadishu.

Explosie nabij kerk in Egypte

Bij een explosie nabij een koptisch-orthodoxe kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn minstens 20 doden en 35 gewonden gevallen. Volgens de Egyptische media is de ontploffing veroorzaakt door een bom. Voorlopig heeft nog niemand de aanslag opgeëist.