30 doden bij zelfmoordaanslag in Mogadishu

Bij een zelfmoordaanslag door terreurgroep al-Shabaab zijn zondag in de Somalische hoofdstad Mogadishu zeker 30 doden gevallen. De meeste slachtoffers waren werklieden en havenarbeiders, aldus politiegeneraal Abdullahi Hassan Barise. Er kwamen ook vijf politieagenten en twee jongens om. Bijna 50 anderen, vooral burgers, raakten gewond, aldus politie en getuigen. Volgens de politie loopt de dodentol nog verder op.

De aanval vond plaats vlak bij de toegang tot de belangrijkste haven van Mogadishu. Het is de laatste in een reeks van aanvallen in de hoofdstad.

Eerst was sprake van 12 doden en 14 gewonden, maar onder het puin werden nog veel meer lichamen gevonden. Daarnaast bezweken ook verschillende mensen aan hun verwondingen in ziekenhuizen.

De terrorist reed met een met explosieven geladen bestelbusje in op een politiekantoor en een checkpoint, aldus getuigen. Het gebouw raakte zwaar beschadigd. Ook een gebouw van de belastingsdienst werd getroffen door de ontploffing. Vanuit de hele stad was een dikke rookpluim te zien.

Kort na de ontploffing konden geweerschoten gehoord worden. Volgens de politie was de situatie onder controle.

Al-Shabaab heeft de aanslag al opgeëist via zijn radiozender, Radio Andalus. De terreurgroep zei dat ze het politiekantoor, waar een aantal agenten ook leeft, als doelwit had.

Op 28 december zou het land presidentsverkiezingen moeten houden.