© BELGA

Fractieleider N-VA: “België is de levensverzekering van Wallonië”

“België kost geld. Er is een overheid te veel in ons land.” Dat zegt Peter De Roover, de federale fractieleider van N-VA, in De Zondag. De Roover blijft in het interview pleiten voor een onafhankelijk Vlaanderen en komt ook nog eens terug op de hetze rond zijn voorstel om ook uitingen van sympathie voor terreur strafbaar te maken.

mtm

“Elke dag zie ik dat de Belgische structuur inefficiënt is”, aldus De Roover in De Zondag. “Er is een overheid te veel in ons land. De federale? Dat is mijn mening, ja. Als de gemiddelde Waal socialistisch stemt, hoeft Vlaanderen daarom geen socialistisch beleid te krijgen. Dat verschil is er altijd, dat probleem is structureel.”

De Roover, voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, blijft ook voor een onafhankelijk Vlaanderen pleiten. “Als de kiezer dat niet wil, dan respecteer ik dat”, gaat hij verder. “Maar dan moet je de besparingen wel slikken, want België kost geld. Neem nu de transfers. Het is mijn vaste overtuiging dat die nefast zijn voor Wallonië. Door dat rustbed wordt de nood aan economische hervorming weggezogen. België is de levensverzekering van Wallonië.”

“Een begroting in evenwicht zal maar lukken als we de besparingen doorvoeren die noodzakelijk zijn, maar dat blijkt heel moeilijk nu. Eén besparing gaan we spijtig genoeg niet realiseren: het transparanter maken van de staat. We doen nuttige dingen in dit land, maar op een bepaald moment eindigt dat. Vroeg of laat zal je niet onderuit kunnen aan de fundamentele vraag over onze staat.”

Sympathie voor terreur

Afgelopen zomer pleitte De Roover er nog voor om uitingen van sympathie voor terreurorganisaties als Islamitische Staat (ISIS) strafbaar te maken. Iets wat hem een hoop kritiek opleverde. “Ik heb toen een debat geopend”, zegt hij in het interview. “Ik sta daar nog steeds achter. Moet je wachten tot woorden daden worden? Heb je voordien geen grijze zone waarin je al kan optreden? Ik vind dat niet buitenissig. Misschien kan dat met bestaande wetten. Is dat niet zo, moet je nadenken over nieuwe wetten. Het verheerlijken van terreur lijkt mij niet tolereerbaar. Al besef ik dat we ons met deze discussie op glad ijs begeven.”