© hbvl

Bosuil valt door schouw in gedoofde open haard

Zowel voor de bosuil als voor Edwige Bellinkx was het even schrikken toen ze elkaar recht in de ogen keken. Het dier was even voordien in de schouw terechtgekomen en gezakt tot in de gedoofde open haard. Vol roet vloog het tot op tafel en daarna tegen het raam. Edwige kon het dier vangen, proper maken en weer vrijlaten in de natuur.

Chris NELIS

“Ik had het dier ’s nachts al verschillende malen horen roepen”, zegt Edwige Bellinkx uit de Reinpadstraat in Genk. “Dus ik wist dat we een uil in de omgeving hadden. Maar op een bepaald moment is het dier bij ons in de schouw gesukkeld. Gelukkig was de open haard op dat moment uit. De vogel is dan volledig doorgezakt tot op het hout en de assen die er nog lagen. Van daaruit is hij de living ingevlogen.”

Toch had Edwige pas door wat er aan de hand was toen ze haar living in ging. “Het dier zat op de eettafel”, zegt ze. “We keken elkaar recht in de ogen. Ja, dat was toch wel even schrikken. Voor het dier ook natuurlijk. Het probeerde weg te vliegen, botste daarbij tegen het raam en viel op de grond. De uil stak zich wat weg achter de gordijnen, maar ik kon hem toch oppakken. Ik heb dan meteen gecontroleerd of hij een wonde had. Zijn vleugels, poten en klauwen waren in uitstekende staat. Ik heb dan maar het roet van zijn pluimen gekuist en het dier weer de natuur ingelaten. Op die manier kan hij toch weer proper bij zijn gezin aankloppen. Ik heb al wel wat gehoord van vogels die vastzitten in een schouw, maar een uil is toch wel iets bijzonders. Her dier was ongeveer veertig centimeter groot. Omdat ik nieuwsgierig was naar de soort, ben ik het gaan opzoeken. Het blijkt een bosuil te zijn.”