© EPA

Pierce Brosnan geëerd voor carrière op European Film Awards 2016

De Ierse acteur Pierce Brosnan, die meerdere malen in de rol kroop van geheim agent James Bond, heeft zaterdag een “European Achievement in World Cinema” gekregen van de European Film Academy als erkenning voor zijn “rijke en uitgebreide carrière voor maar ook achter de camera”. Brosnan kreeg de onderscheiding ter gelegenheid van de 29ste European Film Awards in het Poolse Wroclaw, de Europese Culturele Hoofdstad 2016.

Voormalig agent 007 ontving de prijs uit handen van regisseur Susanne Bier, met wie hij samenwerkte voor de langspeelfilm “Love is all you need” (2012). “Sinds ik 17 jaar oud was had ik het brandende verlangen om acteur te worden”, aldus een zichtbaar bewogen Brosnan, die vervolgens een woord van dank richtte aan zijn echtgenote.

“Actie, komedie en romantiek, Pierce Brosnan was te zien in alle genres, zij het als KGB-agent Valeri Petrofsky in ‘The Fourth Protocol’ van John Mackenzie (1987), als de neurotische huurmoordenaar Julian Noble in ‘The Matador’ van Richard Shepard (2005), als de voormalige kapitein Gideon in ‘Seraphim Falls’ van David Von Ancken (2006), als gepensioneerde die een louche zakenman najaagt in ‘The Love Punch’ van Joel Hopkins (2013), of als de voormalige Britse premier Adam Lang in ‘The Ghost Writer’ van Roman Polanski (2010)”, zo zei de Europese Filmacademie.

De acteur liet zich ook opmerken in ‘Mister Johnson’ van Bruce Beresford (1990), ‘The Lawnmower Man’ van Brett Leonard (1992), ‘The Thomas Crown Affair’ van John McTiernan (1999), “The Tailor of Panama” van John Boorman (2001), ‘Mamma Mia!’ van Phyllida Lloyd (2008) en ook ‘The November Man’ van Roger Donaldson (2014). Hij zal ook te zien zijn in de aanstaande film ‘The Foreigner’ van Martin Campbell, met Jackie Chan.

De lijst van films waarin Brosnan meespeelde is lang, maar zijn belangrijkste rol was ongetwijfeld die van James Bond, die hij vertolkte van 1995 tot 2002 in ‘GoldenEye’, ‘Tomorrow Never Dies’, ‘The World Is Not Enough’ en ‘Die Another Day’.

Naast zijn acteercarrière heeft Pierce Brosnan ook een eigen productiebedrijf waarmee hij al elf films gemaakt heeft.

Langspeelfilm ‘Toni Erdmann’ van Maren Ade triomfeert in Wroclaw

De Oostenrijks-Duitse tragikomedie ‘Toni Erdmann’ van Maren Ade heeft vijf awards gewonnen op de 29ste European Film Awards in het Poolse Wroclaw, de Europese cultuurstad van 2016. De film won in de categorieën ‘Europese film’, ‘Europese regisseur’, ‘Europese actrice’ (Sandra Hüller), ‘Europese acteur’ (Peter Simonischek) en ‘Europese scenarist’.

“De weg was lang bij het schrijven van dit scenario”, benadrukte de Duitse Maren Ade toen ze haar eerste award van de avond in ontvangst mocht nemen, met name de prijs voor ‘Europese scenarist’.

“Dankjewel Maren Ade voor het geweldige personage dat je voor me schreef”, zei Peter Simonischek toen hij de prijs van ‘Europese acteur’ in ontvangst nam, kort voordat zijn tegenspeelster Sandra Hüller de prijs van ‘Europese actrice’ in ontvangst mocht nemen. De twee awards werden uitgereikt door de Vlaamse actrice Veerle Baetens (die op de European Film Awards van 2013 de prijs voor beste actrice in ontvangst mocht nemen), en de Ierse acteur Liam Cunningham.

Aan het einde van de avond werd Maren Ade bekroond tot ‘Europese regisseur’, waarna haar film ‘Toni Erdmann’ nog de prijs ‘Europese film’ won.

‘Toni Erdmann’ gaat over Ines, een zakenvrouw in Boekarest, die haar vader onverwacht ziet opduiken. Hij begint zich vervolgens te moeien met haar leven, wat Ines doet nadenken over zichzelf.