“FBI wist dat Moskou probeerde Trump in het Witte Huis te krijgen”

Print

Harry Reid Foto: Photo News

FBI-baas James Comey wist dat Moskou zich moeide met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, om ervoor te zorgen dat Donald Trump won. Dat meent Harry Reid, afscheidnemend fractieleider van de Democraten in de Senaat.

FBI-baas James Comey wist dat Moskou zich moeide met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, om ervoor te zorgen dat Donald Trump won. Dat meent Harry Reid, afscheidnemend fractieleider van de Democraten in de Senaat. ‘De FBI beschikte al lang over deze informatie’, aldus Reid op MSNBC. ‘Maar Comey, een Republikein, heeft geweigerd die informatie over de Russische inmenging te verspreiden’. Vrijdagavond schreef de Washington Post, op basis van CIA-onderzoek, dat Rusland wou dat Trump zou winnen.

De Amerikaanse senaat en andere regeringsagentschappen die bevoegd zijn voor de nationale veiligheid ‘zouden een onderzoek naar Comey moeten beginnen omdat het gaat om een veiligheidskwestie’, aldus Reid. De opvolger van Reid, Chuck Shumer, heeft al gevraagd om een onderzoek door het Congres.

Reid noemde Comey ‘de nieuwe J. Edgar Hoover’, die de FBI leidde van 1935 tot 1972 en politieke tegenstanders bespioneerde.

Comey kwam op het einde van de campagne al onder vuur te liggen omdat hij zei dat hij over nieuwe e-mails van Hillary Clinton beschikte die verder onderzocht moesten worden. Uiteindelijk bleek er niets strafbaars in die mails te staan.

Begin oktober hadden andere overheidsdiensten al besloten dat Rusland politici en politieke organisaties had gehackt ‘met het doel zich te mengen in het Amerikaanse kiesproces’. Om wat voor inmenging het ging, werd niet verduidelijkt.

Trump en zijn entourage hebben de conclusies van de FBI zaterdag verworpen.

Nu in het nieuws